4 z 7Obowiązek producentów
Każdy producent żywności ma obowiązek informowania konsumenta końcowego o trwałości danego produktu spożywczego (123RF)
Jeżeli produkt ma termin, po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia, jest to tzw. termin przydatności do spożycia.
Mamy z nim do czynienia w przypadku żywności nietrwałej, łatwo psującej się, np. jogurty, sery. Data powinna być poprzedzona określeniem ''należy spożyć do''.
Każdy producent żywności ma obowiązek informowania konsumenta końcowego o trwałości danego produktu spożywczego, sposobie jego przechowywania i przygotowywania do bezpiecznego spożycia.
Obowiązek ten wynika z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Dla konsumenta ważna jest umiejętność rozumienia informacji podanych na etykietach produktów spożywczych po to, by ich spożywanie było bezpieczne dla zdrowia.
Zobacz też: Oczyszcza jelita z zalegających resztek mięsa. Chroni przed rakiem okrężnicy