Jak gotować ryż, żeby miał jak najmniej arsenu? (WIDEO)
Ryż jest popularnym dodatkiem do wielu obiadów. Jedzą go ludzie na całym świecie. Okazuje się jednak, że nieodpowiednio przygotowany może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. W jaki sposób powinno się gotować i przechowywać by był zdrowy i nie stracił cennych składników odżywczych?
Z ryżu można przygotować wiele smacznych i pożywnych potraw. Dobrym pomysłem jest ryż z warzywami lub z jabłkami, smażony ryż warzywny, kurczak z ryżem lub zapiekanka.
Zależnie od dania można wykorzystać inny rodzaj ryżu: jaśminowy, basmati, brązowy, czarny, paraboiled i wiele innych.
Jak wybrać dobry ryż? Najlepiej sięgnąć po produkty ekologiczne i gotować je bez woreczków. Warto pamiętać, że źle przechowywany po ugotowaniu ryż może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Najbezpieczniej gotować go na bieżąco, by mieć pewność że nie wywoła on rewolucji żołądkowych.
Wiele osób decyduje się na dietę ryżową, mimo że jest to produkt dość wysoko kaloryczny. Inni zastanawiają się jak zmniejszyć kaloryczność ryżu.
Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej o produkcie, który jest dostępny w każdym sklepie. Jak uniknąć dolegliwości żołądkowych, takich jak nudności, wymioty czy ból żołądka po zjedzeniu ryżu? Co sprawia, że produkty stają się toksyczne? Dlaczego ryż jest pakowany w foliowe woreczki?