Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso mielone i w kawałku?

Jak szybko rozmrozić mięso?
Jak szybko rozmrozić mięso? (Źródło: 123RF)

Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso? Czy istnieją sposoby na rozmrożenie mięsa bez utraty jego jakości? To złożona kwestia. Najbezpieczniejsze metody to rozmrażanie mięsa w lodówce, w zimnej wodzie lub w mikrofalówce. Najszybszą metodą jest włożenie mięsa do ciepłej wody, co jednak nie jest opcją ani najlepszą, ani bezpieczną. Co wybrać?

spis treści

1. Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso?

Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso? Można to zrobić na kilka sposobów, jednak nie każdy z nich jest zalecany. Jakie są bezpieczne metody szybkiego rozmrażania mięsa?

Zdecydowanie najlepszą metodą jest rozmrażanie mięsa w lodówce, co niestety może być czasochłonne i zająć wiele godzin. Dobrym pomysłem jest planowanie posiłków i pozostawienie mięsa w chłodziarce na noc. Przez ten czas rozmrozi się około 0,5 kg mięsa. Większe kawałki mogą rozmrażać się w lodówce nawet dwie doby. Jak rozmrozić mięso w lodówce? Wystarczy włożyć je do miski i umieścić na najwyższej półce w lodówce.

Zobacz film: "Wszystko na temat mrożenia i rozmrażania [Specjalista radzi]"

Co jednak robić w sytuacji, by z zamrożonej wieprzowiny, wołowiny czy baraniny móc przygotowywać potrawę? Jak szybko rozmrozić fileta z kurczaka? Catherine Cutter i Stephanie Doores, ekspertki z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, polecają dwa sposoby: z użyciem zimnej wody oraz kuchenki mikrofalowej.

Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso – zimna woda

Jak rozmrozić mięso w wodzie? Mięso umieszczone w szczelnie zamkniętym worku włóż do pojemnika z zimą wodą, wymieniaj ją co pół godziny. Możesz również mrożonkę (zawiniętą w worek) położyć pod strumieniem bieżącej, koniecznie zimnej wody. Należy także upewnić się, że torebka, w którym znajduje się mięso, jest szczelna, ponieważ rozmoczenie mięsa może sprzyjać rozwijaniu się drobnoustrojów.

Zaletą tej metody jest to, że pozwala na szybsze rozmrożenie mięsa niż położenie go lodówce. Półkilogramowy kawałek mięsa powinien być gotowy do dalszej obróbki mniej więcej po godzinie. Ponadto jest to względnie bezpieczne. Dzięki temu, że mięso nie jest poddawane działaniu wysokiej temperatury, nie wytworzy się środowisko sprzyjające szybkiemu rozwojowi bakterii.

Wadą tej sposobu jest to, że jego realizacja wymaga poświęcenia uwagi, zwłaszcza przy wymienianiu wody co 30 minut. Z kolei włożenie mięsa pod bieżącą wodę nie należy do ekonomicznych rozwiązań.

Uwaga! Nigdy nie rozmrażaj mięsa w ciepłej ani tym bardziej gorącej wodzie. Dlaczego? To doskonały sposób na pobudzenie rozwoju bakterii, co może spowodować zatrucie pokarmowe oraz nieprzyjemny zapach potrawy.

Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce?

Jak rozmrozić mięso w mikrofali? Zamrożone mięso umieść w naczyniu odpowiednim do użycia w mikrofalówce. Trzeba pamiętać, że niektóre się do tego nie nadają: mogą się topić w zetknięciu z gorącym produktem lub wytwarzać szkodliwe substancje chemiczne (np. styropianowe tacki).

Najlepiej przełożyć mięso na talerz, wybrać odpowiedni program i poczekać na sygnał oznaczający, że mięso jest gotowe. Rozmrożoną porcję trzeba ugotować, upiec lub usmażyć od razu po rozmrożeniu.

Czy mikrofalówka jest bezpiecznym sposobem na rozmrażanie mięsa? Okazuje się, że tak. To nie tylko najbezpieczniejsza, ale i najszybsza metoda, która jest przy tym wygodna i nie wymaga poświęcania zbyt dużej uwagi.

Wadą rozwiązania jest ryzyko, że można doprowadzić do podgrzania mięsa (wówczas, by zapobiec namnażaniu się bakterii w ciepłych miejscach, trzeba je ugotować bezpośrednio po rozmrożeniu). Uwaga! Nigdy nie wolno zamrażać ponownie rozmrożonego mięsa, ponieważ grozi to zatruciem Salomonellą.

2. Jak szybko rozmrozić mięso - piekarnik

Jak rozmrozić mięso w piekarniku? Przede wszystkim nie jest to dobry pomysł. Wzrost temperatury mięsa sprzyja bowiem rozwojowi bakterii.

Niemniej rozmrażanie mięsa w piekarniku jest możliwe. Trzeba tylko ustawić go na bardzo niską temperaturę (około 50°C) lub na funkcję "rozmrażanie", jeśli taka jest dostępna i umieścić mięso z dala od grzałek (by zapobiec zbyt intensywnemu nagrzewaniu się).

Konieczne jest, by sprawdzać temperaturę mięsa. Ta nie może przekraczać 4 stopni. Tylko w ten sposób można uniknąć rozwoju bakterii. Po rozmrożeniu mięsa w piekarniku trzeba je ugotować od razu, aby uniknąć ryzyka wzrostu patogenów.

3. Dlaczego mięso trzeba rozmrażać w bezpieczny sposób?

Dlaczego trzeba wiedzieć, jak bezpiecznie, najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso? Nieodpowiednie rozmrażanie mięsa może być bowiem groźne dla zdrowia, ponieważ wiąże się w ryzykiem zatrucia pokarmowego oraz chorób przenoszonych przez żywność.

Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej lub ciepłej wodzie sprzyja szybkiemu wzrostowi temperatury i rozwojowi bakterii na powierzchni mięsa. Szczególnie niebezpieczna jest Salmonella, E. coli czy Listeria. To sprzyja także produkcji toksyn przez patogeny, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe nawet po gotowaniu mięsa.

Co więcej, szybkie rozmrażanie w wysokiej temperaturze może prowadzić do utraty wartości odżywczych mięsa, w tym białka, witamin i minerałów i wilgoci z mięsa oraz zmiany jego tekstury oraz smaku.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze