Jak oni to robią? Poznaj sekrety szczupłych ludzi

Nawyki osób cieszących się nienaganną sylwetką znacznie różnią się od tych, które mają osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami czy te walczące z nadwagą lub otyłością. Nie chodzi jedynie o przyzwyczajenia w kwestiach żywieniowych. Szczupli ludzie mają swoje zasady, których dokładnie przestrzegają. Nie są to jednak dla nich sztywne, katorżnicze reguły, które traktują jak obowiązek, a raczej przyzwyczajenia, które stosowali tak długo, że w końcu weszły im w krew. Warto podpatrzyć od nich kilka trików i potraktować je jako wskazówki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Genetyka

Dr James O. Hill, dyrektor Centrum Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Colorado Health Sciences Center w Denver i współzałożyciel Krajowego Rejestru Kontroli Wagi (NWCR) jest zdania, że o tym, czy ktoś jest szczupły, aż w 30 proc. decydują geny i to, jakie zachowania, dotyczące zdrowego stylu życia, przekazali rodzice. Jeśli od dzieciństwa uprawiałeś sport, jeździłeś z rodzicami na basen, rzadko odwiedzałeś restauracje z niezdrowym jedzeniem, masz o wiele większe szanse na kontynuowanie zdrowych nawyków w dorosłym życiu.

/ 5Aktywność fizyczna

Obraz
© Zdjęcie kobiet / Shutterstock

Zdrowe i szczupłe osoby zazwyczaj uwielbiają ruch – rzadko potrafią również odnaleźć się w pracy, która wymaga od nich zdecydowanie siedzącego trybu, ale jeśli już taką mają, ciągle ich "nosi" - nigdy nie rezygnują z aktywności typu jazda na rowerze, bieganie czy zajęcia fitness, np. aerobik. Oni to rzeczywiście kochają, a ćwiczenia nie są dla nich obowiązkiem, a przyjemnością.

Jak przekonać się do większej aktywności? Warto znaleźć taki rodzaj, który będzie dla nas najbardziej odpowiedni. Jeśli zaczniesz katować się ćwiczeniami, których nie lubisz, zmiana stylu życia nigdy nie zakończy się oczekiwanym sukcesem.

/ 5Jakość i ilość jedzenia

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Szczupli ludzie dokładnie obserwują, co znajduje się na ich talerzu i dbają zarówno o jakość, jak i o ilość konsumowanych porcji. Nie chodzi o to, że obsesyjnie starają się obliczać kaloryczność każdego posiłku, czy podczas obiadu w restauracji proszą kelnera o podanie ilości tłuszczu i węglowodanów znajdujących się w serwowanym daniu. Starają się raczej, aby na ich talerzach zawsze znalazło się jak najwięcej owoców i warzyw.

Nie opuszczają również posiłków. Według danych NWCR osoby, które tracą i potrafią utrzymać nową wagę to ludzie, którzy jedzą pięć małych posiłków dziennie, zamiast tradycyjnych trzech dużych. Psycholog Stephen Gullo nie ukrywa, że pierwszym krokiem do utraty kontroli nad swoją wagą jest właśnie omijanie posiłków. Szczupłe osoby, według ekspertów z NWCR, przede wszystkim nie zapominają o śniadaniach.

/ 5Delektowanie się jedzeniem

Obraz
© Zdjęcie ludzi / Shutterstock

To zaskakujące, ale to właśnie szczupli ludzie potrafią rozkoszować się jedzeniem znacznie bardziej niż osoby z nadwagą lub otyłością. Dlaczego tak się dzieje? – Osoby, które potrafią kontrolować masę swojego ciała, podczas jedzenia nie mają wyrzutów sumienia – tłumaczy psycholog Stephen Gullo.

Poczucie winy lub strach przed tym, że ktoś zauważy, że nie trzymamy się diety, może prowadzić do zaburzeń odżywiania takich jak anoreksja, bulimia czy kompulsywne objadanie się. Szczupli ludzie nie odczuwają takich emocji podczas jedzenia, są jednak bardzo wybrednymi smakoszami – wolą zjeść lepiej, ale mniej. Psycholog podkreśla, że jedzą selektywnie, a nie kompulsywnie.

/ 5Dietetyczne szaleństwo

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

To nieprawda, że szczupłe osoby nigdy nie pozwalają sobie na dietetyczne szaleństwo, ale kiedy biorą się za niezdrowe jedzenie, zawsze starają się zachować zdrowy umiar. Mają również inną definicję tego, co „niezdrowe” – raczej nie sięgają po gazowane, słodzone napoje czy genetycznie modyfikowane chipsy.

Jeśli wybierają fast food, odruchowo wybierają jego zdrowszą wersję. Zamiast dużej pizzy – zamawiają małą na pełnoziarnistym cieście z dużą ilością warzyw i bez dodatkowej porcji sera. Po niezdrowe przekąski sięgają maksymalnie dwa razy w tygodniu, a te pełne witamin, składników mineralnych i odżywczych są ich ulubionymi. Najczęściej przygotowują je wieczorami i mają je zawsze pod ręką.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka