Jak prawidłowo mrozić owoce i zioła? (WIDEO)
Mrożenie owoców wydaje się proste, ale często po rozmrożeniu okazuje się, że owoce straciły kolor albo zamieniły się w nieapetyczną papkę. Chcecie tego uniknąć? Posłuchajcie moich rad.
Po pierwsze, trzeba przygotować: torebki strunowe w różnych rozmiarach, takie silikonowe albo plastikowe miseczki do robienia kulek lodu, papier do pieczenia i naczynie żaroodporne oraz pojemniki w różnych rozmiarach. I, uwaga, plaster bez opatrunku i permanentny flamaster po to, żeby opisywać mrożonki. Im szybciej zostaną zamrożone owoce, tym więcej właściwości zachowają, dlatego będziemy je mrozić w małych porcjach.
No a pierwsze, co trzeba zrobić to obniżyć temperaturę w zamrażarce. Owoce trzeba najpierw porządnie umyć, oczyścić z szypułek i listków i bardzo dobrze wysuszyć, dlatego że mokre owoce będą się sklejać. Potem papierem do pieczenia wykładamy naczynie i na tym układamy truskawki, jagody albo maliny.
Owoce zawsze lepiej mrozić w mniejszych porcjach, czyli codziennie kupić troszkę świeżych i zrobić kolejny zapas. To co? Gotowe do zamrożenia.Takie piękne, zamrożone truskawki można teraz szybko przełożyć do torebki, żeby zajmowały mniej miejsca. Szybko, dlatego że mogą zacząć się rozmrażać. I z powrotem do zamrażarki.
Często kiedy kupujemy zioła zostaje nam trochę świeżej bazylii, kolendry czy rozmarynu, który niestety potem nie bardzo chce rosnąć. Lepiej więc od razu zamrozić zioła żeby nic się nie marnowało. Wystarczy je podzielić na porcje na raz i zalać wodą lub oliwą z oliwek, w zależności od tego do czego będziecie ich potem używać. Taką domową kostkę ziołową wystarczy potem wrzucić podczas przygotowania dania i gotowe, bo liście mrożone w ten sposób nigdy się nie kruszą. Świetnie mrozi się natka pietruszki i koperek. Ja mam zawsze w zamrażarce posiekaną drobno zieleninę, gotową żeby posypać nią zupę albo ziemniaki.
Pora na apetyczne kostki lodu. Do pojemnika wkładamy owoce i po małym listku mięty. Zalewamy wystudzoną, przegotowaną wodą, dzięki której kostki będą przejrzyste. Takie kosteczki są potem ozdobą soków lub zwykłej wody. Możecie też zrobić lodową cytrynę, która uatrakcyjni dzbanek z wodą. Wystarczy pociąć soczystą cytrynę na grubsze plastry, nabić ją na patyczki od szaszłyka i zamrozić tak jak owoce, na tacy. Potem przełożyć do woreczków i gotowe.
Jeśli macie swoje sprawdzone domowe sposoby na cokolwiek i chcecie się nimi podzielić, przysyłajcie je do mnie. A żeby nie ominął was żaden odcinek Uli Pedantuli, zasubskrybujcie mój kanał, najlepiej już teraz. Do zobaczenia.