Trwa ładowanie...

Jak przechowywać cebulę, by nie gniła? Jest na to prosty sposób

Avatar placeholder
23.12.2024 16:21
Jak przechowywać cebulę, by nie gniła? Proste triki, które działają
Jak przechowywać cebulę, by nie gniła? Proste triki, które działają (Getty Images)

Cebula jest jednym z najczęściej używanych warzyw w polskiej kuchni, ale jej przechowywanie często sprawia problemy. Dowiedz się, jak robić to prawidłowo.

spis treści

1. Cebula - kuchenna podstawa

Cebula to podstawa wielu potraw - od klasycznej zupy cebulowej, przez bigos, aż po sosy czy gulasze. Jej wszechstronność sprawia, że w polskich domach rzadko jej brakuje - jednak w obawie przed sezonowymi podwyżkami cen, często kupujemy większe ilości tego warzywa, co niestety bywa problematyczne. Dlaczego? Cebula szybko zaczyna gnić, tracąc swoje walory, a dodatkowo roztacza w kuchni nieprzyjemny zapach.

Dlaczego tak się dzieje? Problem tkwi przede wszystkim w niewłaściwym przechowywaniu. Zbyt wilgotne otoczenie, brak wentylacji czy przechowywanie razem z innymi warzywami - to tylko niektóre z przyczyn. Na szczęście istnieją proste sposoby, który pomogą dłużej zachować świeżość cebuli.

2. Jak przechowywać cebulę?

Aby cebula pozostała świeża, wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim przechowuj ją w suchym, chłodnym i dobrze wentylowanym miejscu. Plastikowe worki zamień na siatki lub przewiewne koszyki. Ponadto, przed schowaniem usuń uszkodzone sztuki, które mogą przyspieszyć psucie pozostałych.

Zobacz film: "Dlaczego warto pić herbatę z łupin cebuli?"

Co zrobić, jeśli w kuchni masz problem z nadmierną wilgocią? Wypróbuj sprawdzony trik – włóż do koszyka z cebulą kawałek ręcznika papierowego lub rolkę papieru toaletowego. Ten prosty "pochłaniacz wilgoci" skutecznie zapobiegnie gniciu. Ważne jednak, aby regularnie wymieniać papier, gdy stanie się wilgotny.

3. Porady dotyczące przechowywania innych warzyw

Podobne problemy możesz napotkać przy przechowywaniu innych warzyw. Jak postępować z równie powszechnymi w polskiej kuchni marchwią czy burakami?

  • Marchew i buraki – najlepiej przechowuj je w chłodnym miejscu, np. w piwnicy, w worku z piaskiem, bez wcześniejszego mycia.

  • Ziemniaki – trzymaj je w ciemnym, przewiewnym miejscu, ale nigdy razem z cebulą.

  • Czosnek – zapleciony w warkocz i powieszony w kuchni, będzie świeży i dekoracyjny.

Dzięki tym prostym trikom zaoszczędzisz pieniądze i unikniesz problemów z gnijącymi warzywami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze