Jak schudnąć w 2 tygodnie? - ile można schudnąć, zasady zdrowego żywienia, dieta na 14 dni
Wiele osób stawia sobie różne cele, gdy chce stracić na wadze. Często pojawia się chęć schudnięcia w 2 tygodnie, np. z powodu wesela, ważnej imprezy, czy spotkania. Jak schudnąć w 2 tygodnie? Choć wielu osobom wydaje się to niemożliwe, istnieje kilka sposobów, aby odpowiedzieć na pytanie, jak schudnąć w 2 tygodnie. Wszystko zależy od tego, jaki cel obierzemy. Jeśli chcemy schudnąć w 2 tygodnie 5 kg, jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że nam się to uda. W 2 tygodnie na pewno uda nam się wprowadzić zasady zdrowego odchudzania, oczyścić organizm z toksyn i przyzwyczaić się do aktywności fizycznej. Pamiętajmy, że wszelkie głodówki nie pozwolą nam skutecznie schudnąć w 2 tygodnie, a jedynie doprowadzą do efektu jo-jo.
1. Ile można schudnąć w 2 tygodnie?
To ile schudniemy w 2 tygodnie, zależy głównie od tego, jak podejdziemy do zadania. Jeśli zmienimy naszą dietę i zaczniemy się więcej i częściej ruszać w 2 tygodnie schudniemy parę kg. Pamiętajmy jednak, aby nie nastawiać się na spektakularne efekty.
Odpowiedzią na pytanie, jak schudnąć w 2 tygodnie nie będą na pewno żadne restrykcyjne diety cud. W czasie takich diet można sporo schudnąć w 2 tygodnie, ale tracimy wówczas głównie wodę.
Proces odchudzania najlepiej zaplanować. Według wielu ekspertów zdrowym i bezpiecznym tempem chudnięcia jest utrata około 1 kg na tydzień. Diety cud szybko męczą i ludzie rezygnują z nich bardzo szybko. Zamiast nich lepiej poświęcić 2 tygodnie na wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania i aktywność fizyczną do swojego życia.
2. Zasady zdrowego odżywiania
Gdy zapytamy dietetyka, jak schudnąć w 2 tygodnie, na pewno odradzi nam stosowanie restrykcyjnych diet. Zamiast tego na pewno zaproponuje nam zmianę swoje dotychczasowego stylu życia na zdrowszy. Pamiętajmy więc o piciu dużej ilości wody, ograniczeniu ilości kalorii, zwiększeniu ilości błonnika w diecie, ograniczeniu produktów z dużą zawartością cukru oraz węglowodanów.
Zacznij również zwracać uwagę na wielkość porcji. Zmniejsz jednak nie tylko porcję, ale też talerz, dzięki czemu oszukasz trochę swój mózg i żołądek. Posiłki jedz powoli, dzięki czemu, zanim zjesz wszystko, do mózgu zdąży dotrzeć informacja, że już jesteś najedzony.
Pamiętaj o aktywności fizycznej. Zorganizuj sobie dzień tak, aby znalazło się w nim miejsce na maksymalnie dużo ruchu. Nawet zamiana windy na schody będzie mieć znaczenie, jeśli do tej pory unikałeś ruchu. Pamiętaj, z pozoru łatwe i szybkie rozwiązania nie są odpowiedzią na pytanie, jak schudnąć w 2 tygodnie. Jednak nie należy się zniechęcać. Zacznij wprowadzać zdrowe nawyki już dziś, a efekty przyjdą same. Nie nastawiaj się, że w 2 tygodnie schudniesz 5 czy 10 kg. Po dwóch tygodniach zdrowe stylu życia na pewno zauważyć różnicę, ale będzie to przede wszystkim zastrzyk energii, dobre samopoczucie i lepszy wygląd. Utrata wagi będzie tylko efektem ubocznym.
3. Dieta na 14 dni
Jeśli jednak podejmiemy się wyzwania i będziemy chcieli schudnąć w 2 tygodnie. Możemy zaplanować sobie dietę na 2 tygodnie. W sieci można znaleźć wiele planów diet, a raczej głodówek, które sprawią, że stracimy wodę, a tym samym kilka kg. Jednak przyczyna poszukiwań odpowiedzi na pytanie, jak schudnąć w 2 tygodnie, czyli tkanka tłuszczowa, pozostanie.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jak schudnąć 6 kg w 2 tygodnie? - odpowiada mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 12 kg w 2 tygodnie? - odpowiada mgr Urszula Bieniek
- Pomocy! Jak schudnąć jak najwięcej w 2 tygodnie? - odpowiada mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dieta, która pozwoli nam troche schudnąć w ciągu 2 tygodni, powinna być bogata w białko, węglowodany złożone, nienasycone tłuszcze, warzywa i owoce.
Źródłem białka będzie filet z kurczaka lub indyka. Warto również sięgnąć po chude ryby, białko jaj lub tofu. Dobrym źródłem białka będzie też fasolka szparagowa, chudy twaróg oraz jogurty naturalne bez cukru.
Węglowodany złożone znajdziemy w produktach pełnoziarnistych jak makarony, otręby, płatki, brązowy ryż, pieczywo lub komosa ryżowa. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w rybach morskich, olejach roślinnych, oliwie z oliwy i nasionach słonecznika.