Jak wybrać dobry ryż? (WIDEO)
Na świecie znanych jest 150 tys. odmian ryżu.
Wyróżnia się je między innymi ze względu na długość ziaren (krótkoziarnisty, długoziarnisty i średnioziarnisty), a także na ich kolor (biały, brązowy, czarny i czerwony).
Jak wybrać ten najlepszy? Odpowiedź w filmie. Ryż to źródło witamin i minerałów. Ze względu na zabarwienie wyróżniamy ryż biały, brązowy, czerwony i czarny. Który jest najlepszy?
Najmniej wartościową odmianą jest ryż biały. Ryż brązowy zawiera nie tylko błonnik, ale witaminy i minerały, takie jak magnez i żelazo.
Niełuskany jest również ryż czerwony. Czarny ryż jest bogaty w składniki odżywcze i antocyjany. Przeciwutleniacze chronią przed nowotworami.
Ryż może zawierać arsen, który spożywany długotrwale podnosi ryzyko zachorowania na raka płuc i choroby serca.
Zawartość tego pierwiastka zależy między innymi od odmiany ryżu. Niższe stężenie arsenu znajduje się w białym, basmati i jaśminowym, wyższe - w brązowym.
Ryż spożywamy nawet kilkukrotnie w ciągu tygodnia. Pasuje idealnie do dań wegetariańskich i mięsnych. Dobrze łączy się z sosami i jest bardzo ważnym składnikiem sushi.
Warto sięgać po najlepszy rodzaj ryżu i korzystać z dobroczynnych właściwości tego produktu na co dzień.