2 z 7Ryż czy ziemniaki?
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność), witamin z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witaminy E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnika (poprawia trawienie). W ryżu nie ma glutenu, dlatego mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej.
Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C.
Ziemniaki i ryż mają mniej więcej tyle samo kalorii. Można więc powiedzieć, że zarówno ryż, jak i ziemniaki są zdrowe.
Przeczytaj również: Zaskakujące wyniki badań. Ta jedna rzecz może cię postarzać nawet o 2 lata