Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę?
Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Podawana w białym barszczu albo pieczona z dodatkiem chrzanu gości na większości polskich stołów. Czym kierować się przy wyborze białej kiełbasy? Czy lepsza jest surowa czy parzona? Sprawdzamy.
1. Skład białej kiełbasy
Biała kiełbasa jest przygotowywana z wieprzowiny. Zwykle używa się do jej wytworzenia łopatki, podgardla i boczku. Chudsze białe kiełbasy przygotowuje się z szynki wieprzowej. Czasem może być wzbogacona dodatkiem wołowiny. Do tego przyprawy: sól, czosnek, pieprz i majeranek. Średnio rozdrobnione mięso z przyprawami wkłada się do cienkiego jelita wieprzowego.
Przed kupnem białej kiełbasy powinniśmy zwrócić uwagę na jej kolor. Surowa kiełbasa powinna być lekko brązowa. Im bardziej biała, tym więcej w niej tłuszczu. Różowawe zabarwienie świadczy o tym, że do mięsa dodano środki konserwujące, np. sól peklującą.
Sparzona biała kiełbasa ma kolor szarawy. Jest krucha i soczysta, nie może być zbyt twarda. Zanim sięgniemy po białą kiełbasę warto przeczytać jej skład.
Jeśli znajdują się w nim takie dodatki jak skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny, białko sojowe, glutaminian sodu, azotyn sodu, guma ksantanowa, koszenila, fosforany, to lepiej odpuścić sobie zakup. Zamiast dobrej białej kiełbasy otrzymamy wyrób wodno-tłuszczowo-mięsny.
2. Cena białej kiełbasy
Nie oszukujmy się. Nie da się kupić dobrej jakościowo białej kiełbasy (ani żadnego innego produktu) w bardzo niskiej cenie. Biała kiełbasa składa się w większości z łopatki wieprzowej. To nie jest najtańsze mięso. Jeśli biała kiełbasa kosztuje mniej niż 10 zł za kg, nie można się po niej spodziewać niczego dobrego.
W tanich kiełbasach bardzo często możemy natrafić na mięso oddzielane mechanicznie (MOM). To po prostu resztki oddzielone od kości, zmielone na gładką masę. Nie jest to zachęcający opis. Jeśli w składzie białej kiełbasy, którą chcesz kupić jest informacja o MOM, lepiej zrezygnuj z zakupu.
3. Paczkowana biała kiełbasa
Biała kiełbasa ma krótki termin przydatności do spożycia. Nie można jej długo przechowywać. Najlepiej kupować kiełbasę paczkowaną. Po pierwsze, na opakowaniu znajduje się dokładny opis składu produktu. Po drugie, jest tam też data produkcji. Wiemy więc, kiedy kiełbasa trafiła do sprzedaży.
Na opakowaniu jest też data przydatności do spożycia. Taka paczkowana kiełbasa miała też ograniczony kontakt z drobnoustrojami z zewnątrz. Lepiej więc kupić kiełbasę w paczce, niż taką leżącą luzem za sklepową ladą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl