Jak wygląda rynek produktów ekologicznych w Polsce?

Polski rynek produktów ekologicznych cały czas dynamicznie się rozwija. Rośnie również popyt na tego typu żywność. Joanna Zuchlińska, organizatorka BioBazaru, zwraca jednak uwagę na pewną istotną rzecz. - Na fali "mody ekologicznej" są też producenci, którzy nazywają swoje produkty ekologicznymi, a wcale takie nie są - mówi. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet na produktach i sprawdzanie, czy dana rzecz posiada odpowiedni certyfikat zgodności.

Jak wygląda rynek produktów ekologicznych w Polsce? Jak wygląda rynek produktów ekologicznych w Polsce?

Przeczytaj również:

Polacy coraz chętniej sięgają po ekologiczne produkty, dlatego rośnie także liczba ich producentów. Obecnie jest ich w Polsce ok. 23 tys. Zanim jednak ich produkty z atestem trafią na sklepowe półki, ich producenci muszą pokonać długą drogę.

- Wszyscy producenci ekologiczni kontrolowani są przez jednostki certyfikujące, których mamy w naszym kraju 11. Aby taka jednostka mogła rozpocząć działalność, musi uzyskać akredytację - tłumaczy Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Jak wygląda rynek produktów ekologicznych w Polsce?

- Tutaj wkracza Polskie Centrum Akredytacji. Udziela akredytacji jednostkom certyfikującym w obszarze rolnictwa ekologicznego - tłumaczy Hanna Tugi, kierownik Działu Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA.

Sprawdź też:

Kontrola takich jednostek jest ważna, ponieważ w obszarze tym często dochodzi do nadużyć i wykroczeń. - Najczęściej dotyczą one znakowania produktów ekologicznych - tłumaczy Siedlarek. - Na produkcie ekologicznym powinno znajdować się unijne logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej, która kontroluje tego producenta i oznaczenie miejsca powstania produktu - dodaje.

- Konsumenci, którzy kupują produkty oznakowane jako ekologiczne mogą mieć zaufanie, że zostały wyprodukowane zgodnie ze wszystkimi wymogami rolnictwa ekologicznego - podkreśla Hanna Tugi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka