Trwa ładowanie...

Jak zrobić ocet jabłkowy – charakterystyka, właściwości, przepis

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości. Możemy kupić go w sklepie, ale także bez problemu przygotujemy go w domu. Jak zrobić ocet jabłkowy? Jakie są jego właściwości? Czy warto stosować ocet jabłkowy?

Zobacz film: "Właściwości octu jabłkowego"

spis treści

1. Charakterystyka octu jabłkowego wykonanego domowym sposobem

Jakość octu jabłkowego nie zawsze jest zadowalająca, dlatego też wiele osób, które stosują ocet jabłkowy regularnie, często zastanawia się nad tym, jak zrobić ocet jabłkowy w domu.

Ocet jabłkowy ma charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek, jest lekko mętny a jego kolor jest żółto-brązowy.

Ocet jabłkowy, który przygotujemy w domu, będzie pozbawiony wszelkich konserwantów i chemicznych składników. Taki domowy ocet jabłkowy to źródło takich składników mineralnych jak sód, potas, fosfor, żelazo i miedź. To także bogactwo witamin (witamina A, witamina C, witamina E oraz witaminy z grupy B takich jak witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6). Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie także kwas foliowy oraz biotynę.

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego
Właściwości zdrowotne octu jabłkowego [6 zdjęć]

Kwaśny smak i charakterystyczny aromat sprawiają, że jest dobrym dodatkiem do wielu potraw. Jednak ocet...

zobacz galerię

2. Lecznicze, przeciwbakteryjne i antyseptyczne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma właściwości wzmacniające organizm i układ odpornościowy. Spożywanie octu jabłkowego reguluje trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Jest zalecany osobom ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą i insulinoodpornością Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na nasz organizm.

Ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Wpływa także pozytywnie na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Spożywanie octu jabłkowego wpływa także na zmniejszenie ryzyka miażdżycy.

Ocet jabłkowy może także wpłynać na utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej, ponieważ reguluje poziom glukozy. Po spożyciu octu jabłkowego czujemy się bardziej syci. Ocet jabłkowy stosowany samodzielnie na pewno nas nie odchudzi, natomiast może zadziałać jako wspomaganie w kuracji odchudzającej.

Ocet nie tylko możemy pić, ale także moczyć w nim stopy. Do 1 ciepłej wody dodajemy ćwierć szklanki octu jabłkowego i w takim roztworze moczymy nogi przez 15 minut. Dzięki temu pozbędziemy się brzydkiego zapachu stóp. Jest to też sposób na obrzęki stóp i kostek.

3. Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Mamy dla was przepis. Do przygotowania octu jabłkowego potrzebujemy:

  • 1 kg jabłek (najlepsze to: papierówki, antonówki, renety),
  • 1 l letniej przegotowanej wody,
  • 5 łyżek stołowych cukru

Jabłka dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne obtłuczenia czy nadpsute miejsca. Kroimy je na ćwiartki. Nie usuwamy gniazd nasiennych, ale możemy usunąć ogonki. Pokrojone jabłka wkładamy do dużego słoika i zalewamy przegotowaną, ostudzoną i osłodzoną wodą.

Słoik przykrywamy gazą i przewiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce. Podczas całego procesu jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody inaczej może się pojawić pleśń i ocet trzeba będzie wyrzucić. Aby jabłka nie wypływały można na nie położyć szklankę albo niewielki talerzyk, ale w taki sposób, by zaczyn miał dopływ tlenu, co umożliwi bakteriom octowym prawidłowe funkcjonowanie. Aby dostęp tlenu był identyczny w każdym miejscu powstającego octu trzeba zamieszać go łyżką raz dziennie.

Produkcja octu jabłkowego nie jest skomplikowana, ale wymaga od nas trochę cierpliwości. O ile samo nastawienie octu zajmie nam ok 10-15 minut to proces fermentacji trwa od 2 do 5 tygodni.

Jak rozpoznać, że proces fermentacji się zakończył? W naszym słoju przestanie robić się piana i znikną bąbelki. Wtedy ocet jabłkowy możemy przelać przez gazę go szklanych wyparzony butelek. Prawidłowo przyrządzony ocet będzie miał słodko-kwaśny smak i przyjemny zapach jabłek.

Jak zrobić ocet jabłkowy – charakterystyka, właściwości, przepis
Jak zrobić ocet jabłkowy – charakterystyka, właściwości, przepis (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.