Trwa ładowanie...

Jaki chrzan kupić na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada

 Paula Komendarczuk
24.03.2024 12:21
Najlepszy chrzan na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka wskazuje produkty
Najlepszy chrzan na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka wskazuje produkty (Getty Images, East News)

Chrzan to jeden z najważniejszych elementów wielkanocnego stołu. Niestety bardzo często kupujemy ten, który pierwszy wpadnie nam w ręce, nie zwracając uwagi na jego skład. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, na co zwrócić uwagę i jaki chrzan warto kupić.

spis treści

1. Dobry chrzan

Wielkanoc coraz bliżej, z tego względu warto zaplanować świąteczne zakupy. Do koszyków większości Polaków trafi chrzan w słoiczku, ale który faktycznie warto kupić? Wskazówek udzieliła Katarzyna Bosacka, dziennikarka z zamiłowaniem do zdrowego odżywiania. Opublikowała post, w którym zdradziła, które chrzany są najzdrowsze.

Bosacka wyjaśniła, że najważniejsza jest procentowa zawartość chrzanu, która może wynosić od 40 do nawet 70 proc. Do koszyka powinien trafić produkt z jak najwyższą liczbą.

To jednak jeszcze nie przesądza o zakupie, ponieważ w składzie nie powinno być substancji, takich jak konserwanty, guma arabska lub ksantanowa, mleko w proszku czy pirosiarczan sodu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Dobry chrzan składa się wyłącznie z korzenia chrzanu, soli, cukru i octu. Może zawierać także regulator kwasowości, olej i sok z cytryny.

2. Który chrzan warto kupić?

W poście Katarzyna Bosacka wymieniła kilka marek, które sprzedają chrzany z naprawdę dobrym składem:

  • Runoland,
  • Vitapol,
  • Naturo,
  • Ogródek Dziadunia,
  • Produkty Klasztorne,
  • Z babcinej spiżarni.

3. Jak zrobić domowy chrzan?

Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie domowy, przygotowany własnoręcznie chrzan. Produkt ten cechuje wyjątkowa świeżość i najlepszy z możliwych skład. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Składniki:

  • 4 korzenie chrzanu,
  • 6-10 łyżek wrzątku,
  • 6 łyżek soku z cytryny (lub octu jabłkowego),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Chrzan obieramy, myjemy i ścieramy za pomocą tarki ręcznej, wyciskarki lub blendera. Dodajemy przyprawy i wrzącą wodę, aby chrzan stał się bardziej puszysty. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka. Domowy chrzan można przechowywać w lodówce maksymalnie 30 dni, należy pamiętać, by wymieszać go przed użyciem.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze