Trwa ładowanie...

Jaki chrzan kupić na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada

 Paula Komendarczuk
24.03.2024 12:21
Najlepszy chrzan na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka wskazuje produkty
Najlepszy chrzan na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka wskazuje produkty (Getty Images, East News)

Chrzan to jeden z najważniejszych elementów wielkanocnego stołu. Niestety bardzo często kupujemy ten, który pierwszy wpadnie nam w ręce, nie zwracając uwagi na jego skład. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, na co zwrócić uwagę i jaki chrzan warto kupić.

spis treści

1. Dobry chrzan

Wielkanoc coraz bliżej, z tego względu warto zaplanować świąteczne zakupy. Do koszyków większości Polaków trafi chrzan w słoiczku, ale który faktycznie warto kupić? Wskazówek udzieliła Katarzyna Bosacka, dziennikarka z zamiłowaniem do zdrowego odżywiania. Opublikowała post, w którym zdradziła, które chrzany są najzdrowsze.

Bosacka wyjaśniła, że najważniejsza jest procentowa zawartość chrzanu, która może wynosić od 40 do nawet 70 proc. Do koszyka powinien trafić produkt z jak najwyższą liczbą.

To jednak jeszcze nie przesądza o zakupie, ponieważ w składzie nie powinno być substancji, takich jak konserwanty, guma arabska lub ksantanowa, mleko w proszku czy pirosiarczan sodu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dobry chrzan składa się wyłącznie z korzenia chrzanu, soli, cukru i octu. Może zawierać także regulator kwasowości, olej i sok z cytryny.

2. Który chrzan warto kupić?

W poście Katarzyna Bosacka wymieniła kilka marek, które sprzedają chrzany z naprawdę dobrym składem:

  • Runoland,
  • Vitapol,
  • Naturo,
  • Ogródek Dziadunia,
  • Produkty Klasztorne,
  • Z babcinej spiżarni.

3. Jak zrobić domowy chrzan?

Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie domowy, przygotowany własnoręcznie chrzan. Produkt ten cechuje wyjątkowa świeżość i najlepszy z możliwych skład. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Składniki:

  • 4 korzenie chrzanu,
  • 6-10 łyżek wrzątku,
  • 6 łyżek soku z cytryny (lub octu jabłkowego),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Chrzan obieramy, myjemy i ścieramy za pomocą tarki ręcznej, wyciskarki lub blendera. Dodajemy przyprawy i wrzącą wodę, aby chrzan stał się bardziej puszysty. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka. Domowy chrzan można przechowywać w lodówce maksymalnie 30 dni, należy pamiętać, by wymieszać go przed użyciem.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze