Mleko w proszku - zastosowanie, wady, właściwości

Mleko w proszku bardzo często kojarzy nam się z mlekiem podawanym dzieciom, ale w rzeczywistości my-dorośli mamy z nim styczność na co dzień. Nie sposób znaleźć jogurt, serek, twarożek czy nadziewane batony bez jego zawartości. Dzieje się tak, ponieważ mleko o takiej konsystencji jest łatwiejsze w utrzymaniu produkcji i tańsze, ale czy zdrowsze? Pewnie nie bez przyczyny dla niektórych jedyną uznawaną formą mleka jest jego naturalna postać.

Mleko w proszku - zastosowanie, wady, właściwościMleko w proszku - zastosowanie, wady, właściwości
Źródło zdjęć: © 123rf

Zastosowanie mleka w proszku

Skoro świeże mleko jest bardzo popularne i znajduje zastosowanie w kuchni, w jakim celu korzysta się z jego sproszkowanej wersji? Przede wszystkim używane jest w trakcie wytwarzania produktów mlecznych takich jak jogurty, serki czy twarożki, ale również wykorzystywane jest w produkcji słodkości – lodów, batonów czy ciast.

Mleko w formie proszku poza tym, że jest tańsze od świeżego, to dodatkowo nie jest tak podatne na zepsucie, przez co jego termin przydatności jest znacznie wydłużony, co sprzyja produkcji. Zwyczajne mleko może być świeże przez około 3 dni, podczas gdy czas przydatności mleka w proszku sięga nawet 3 lat. Ponadto, forma proszku jest pożądana przez producentów rynku mleczarskiego, ponieważ pozwala na zagęszczenie danego produktu a przez to uzyskanie oczekiwanej konsystencji.

Poza stosowaniem mleka w proszku przez firmy produkujące nabiał czy słodycze, można go używać również w trakcie wyrobu domowych wypieków. Jest także wygodniejsze, np. w podróży, a także cechuje je dłuższa przydatność do spożycia. Tego typu mleko można dodawać również do ciepłych napojów, takich jak kawa czy kakao.

Napoje roślinne, które mogą zastąpić mleko

Wady sproszkowanego mleka

Nie jest tajemnicą, że jeśli tylko mamy taką możliwość, powinniśmy unikać takiej formy mleka. Dlaczego? Prawdą jest, że mleko w proszku nie jest groźne, ma identyczną zawartość białka, wapnia i innych minerałów, co „zwyczajne” mleko.

Różni się jednak nie tylko konsystencją, ale, przede wszystkim, w swoim składzie ma oksysterole - szkodliwe związki będące utlenionymi formami cholesterolu, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz sprzyjają powstawaniu nowotworów, w tym głównie raka piersi.

Właściwości mleka w proszku

Mleko w proszku, poza tym, że jest mlekiem krowim poddanym pasteryzacji, odparowaniu oraz wysuszeniu, zawiera o wiele mniej witamin i cennych mikroelementów, niż jego naturalny odpowiednik.

Warto wspomnieć, że sypka forma mleka jest o wiele bardziej kaloryczna od jego płynnego odpowiednika – 100 g takiego produktu może dostarczać nawet 500 kalorii!

Mleko w proszku pełne - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 128 g (1 porcja)
Wartość energetyczna496 kcal635 kcal
Białko26,3 g33,7 g
Węglowodany38,4 g49,2 g
Cukier38,4 g49,2 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz26,7 g34,2 g
Tłuszcze nasycone16,74 g21,4 g
Tłuszcze jednonienasycone7,92 g10,14 g
Tłuszcze wielonienasycone0,67 g0,85 g
Cholesterol97,0 mg124 mg
Witamina C8,60 mg11,01 mg
Równoważnik folianów37,0 µg47,4 µg
Witamina B1 - tiamina0,28 mg0,36 mg
Witamina B2 - ryboflawina1,21 mg1,54 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,65 mg0,83 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy2,27 mg2,91 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,30 mg0,39 mg
Witamina B9 - kwas foliowy37,0 µg47,4 µg
Witamina B4 - cholina117 mg150 mg
Witamina B12 - kobalamina3,25 µg4,16 µg
Witamina A934 i.u.1,196 i.u.
Witamina A258 µg RAE330 µg RAE
Retinol253 µg324 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten55,0 µg70,4 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,58 mg0,74 mg
Witamina D0,50 µg0,64 µg
Witamina D20,0 i.u.25,6 i.u.
Witamina K2,20 µg2,82 µg
Wapń912 mg1,167 mg
Żelazo0,47 mg0,60 mg
Magnez85,0 mg109 mg
Fosfor776 mg993 mg
Potas1,330 mg1,702 mg
Sód371 mg475 mg
Cynk3,34 mg4,28 mg
Miedź0,08 mg0,10 mg
Mangan0,04 mg0,05 mg
Selen16,30 µg20,9 µg
Woda2,47 g3,16 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka