Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?
1 z 7Niebezpieczeństwo w lodówce
Myślisz, że twoja lodówka jest czysta i nie znajdują się w niej żadne bakterie? A dolegliwości żołądkowe mogą pojawić się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście?
Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu zdrowiu. A zakamarki lodówki kryją czasem nawet więcej bakterii niż sedes. Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?
Wkładając produkty spożywcze do lodówki, wydaje się, że panująca tam temperatura nie sprzyja rozwijaniu się bakterii, pleśni i grzybów. Niestety część z nich nie boi się niskiej temperatury. Potrafią się rozmnażać w bardzo szybkim tempie, a w dodatku przenosić się z jednego produktu na drugi.
Nieopanowanie tych mikroorganizmów może powodować poważne kłopoty ze zdrowiem. I nie chodzi tu tylko o mdłości czy biegunkę, dolegliwości mogą być jeszcze gorsze.
Zobacz także: Lekkostrawny dodatek do obiadu. Dietetyk zdradza, który jest najzdrowszy