4 z 7Pleśnie i wirusy
Lodówka, która nie jest utrzymywana w odpowiedniej czystości jest idealnym środowiskiem dla rozwoju pleśni, które przenoszone są głównie na owocach i warzywach. Jednak pleśń potrafi rozwijać się niemalże na wszystkich produktach spożywczych.
Jednorazowe jej spożycie może powodować niestrawność i biegunkę. Niestety częste spożywanie produktów, na których znajdowała się pleśń, nawet po wcześniejszym jej odcięciu, może prowadzić do upośledzenia pracy nerek, uszkodzenia wątroby, martwic, zmian w kanalikach żółciowych, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Nic bardziej mylnego, że po odcięciu kawałka na którym widoczna była pleśń jesteśmy bezpieczni. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazują, że bakterie rozsiewają się w głąb i można je odnaleźć praktycznie w całym produkcie, nawet jeśli nie są widoczne dla oka.