- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?
Myślisz, że twoja lodówka jest czysta i nie znajdują się w niej żadne bakterie? A dolegliwości żołądkowe mogą pojawić się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście?
Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu zdrowiu. A zakamarki lodówki kryją czasem nawet więcej bakterii niż sedes. Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?
Wkładając produkty spożywcze do lodówki, wydaje się, że panująca tam temperatura nie sprzyja rozwijaniu się bakterii, pleśni i grzybów. Niestety część z nich nie boi się niskiej temperatury. Potrafią się rozmnażać w bardzo szybkim tempie, a w dodatku przenosić się z jednego produktu na drugi.
Nieopanowanie tych mikroorganizmów może powodować poważne kłopoty ze zdrowiem. I nie chodzi tu tylko o mdłości czy biegunkę, dolegliwości mogą być jeszcze gorsze.
Zobacz także: Lekkostrawny dodatek do obiadu. Dietetyk zdradza, który jest najzdrowszy
Yersinia
W lodówce bardzo lubią ukrywać się pałeczki bakterii Yersinia. Przenoszone są głównie za pośrednictwem produktów zwierzęcych, np. w mięsie lub mleku. Yersinia ginie wyłącznie w bardzo wysokiej temperaturze (ponad 60 stopni Celsjusza).
Bakteria powoduje gorączkę, silną biegunkę, ból brzucha i nudności. Nieleczone zakażenie Yersinią może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak, zapalenie stawów, spojówek, cewki moczowej, a nawet pojawienie się rumienia guzowatego (szczególnie w okolicach ud).
W większości przypadków w walce z bakterią wystarczy przejście na lekkostrawną dietę, a także przyjmowanie suplementów zawierających elektrolity. Gdy dolegliwości nie ustępują po 2-3 dniach, należy koniecznie zgłosić się do lekarza, który najprawdopodobniej włączy leki przeciwbakteryjne.
Listeria
Listeria to bakteria, która najczęściej rozwija się na surowym mięsie. Dlatego nie można go zbyt długo przetrzymywać w lodówce. Dla Listerii dobrymi miejscami na rozmnażanie się są szczególnie: wędliny, drób, ryby, nabiał, a nawet uwielbiane przez wszystkich lody.
Zniszczenie tej bakterii możliwie jest wyłącznie po przekroczeniu 60 stopni Celsjusza (ginie w trakcie gotowania, pieczenia itp.). Niestety wiele z produktów atakowanych przez bakterie nie wymaga obróbki termicznej.
Gołym okiem niestety nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy produkt jest skażony. Kontakt z Listerią może powodować kaszel, bóle mięśni, dreszcze, gorączkę i infekcję górnych dróg oddechowych, a także problemy skórne.
Objawy mogą pojawić się po kilku godzinach do nawet 30 dni od spożycia zakażonego posiłku. Najczęściej większości przypadków kończy się na problemach żołądkowych, które ustępują po około 3 dniach.
Najniebezpieczniejsza jest dla małych dzieci i kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzić do poronienia i uszkodzenia płodu. Dlatego wszystkie przeterminowane rzeczy powinny jak najszybciej zostać wyrzucone do kosza, a produkty które zostały otworzone, takie jak jogurt, pasztet, pasta, konserwa, powinny być zjedzone po otwarciu zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.
Pleśnie i wirusy
Lodówka, która nie jest utrzymywana w odpowiedniej czystości jest idealnym środowiskiem dla rozwoju pleśni, które przenoszone są głównie na owocach i warzywach. Jednak pleśń potrafi rozwijać się niemalże na wszystkich produktach spożywczych.
Jednorazowe jej spożycie może powodować niestrawność i biegunkę. Niestety częste spożywanie produktów, na których znajdowała się pleśń, nawet po wcześniejszym jej odcięciu, może prowadzić do upośledzenia pracy nerek, uszkodzenia wątroby, martwic, zmian w kanalikach żółciowych, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Nic bardziej mylnego, że po odcięciu kawałka na którym widoczna była pleśń jesteśmy bezpieczni. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazują, że bakterie rozsiewają się w głąb i można je odnaleźć praktycznie w całym produkcie, nawet jeśli nie są widoczne dla oka.
Bakteria E.coli
Te drobnoustroje również nie boją się zimna, nawet temperatury ujemne nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców, a także przestrzeganie zasad higieny w trakcie przygotowania i spożywania posiłków.
Ułożenie produktów
Powinniśmy również pamiętać o odpowiednim układaniu produktów spożywczych w naszej lodówce. W półkach znajdujących się na drzwiach powinny znaleźć się przetwory i napoje.
W szufladach umieszczane powinny być owoce i warzywa. Górna półka to miejsce na wędliny, zupy i gotowy obiad. Pamiętać jednak należy o odpowiednim zapakowaniu tych produktów np. w folię aluminiową, bądź specjalne plastikowe pojemniki.
Takie jedzenie nie powinno być jednak przetrzymywane dłużej niż 3 dni. Dolne półki, na których jest najniższa temperatura, to idealne miejsce dla produktów surowych, które szybko się psują, np. mięso i ryby. Pólki znajdujące się pośrodku to przestrzeń dla serów, mleka, jogurtów, jajek.