Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Myślisz, że twoja lodówka jest czysta i nie znajdują się w niej żadne bakterie? A dolegliwości żołądkowe mogą pojawić się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście?

Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu zdrowiu. A zakamarki lodówki kryją czasem nawet więcej bakterii niż sedes. Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Wkładając produkty spożywcze do lodówki, wydaje się, że panująca tam temperatura nie sprzyja rozwijaniu się bakterii, pleśni i grzybów. Niestety część z nich nie boi się niskiej temperatury. Potrafią się rozmnażać w bardzo szybkim tempie, a w dodatku przenosić się z jednego produktu na drugi.

Nieopanowanie tych mikroorganizmów może powodować poważne kłopoty ze zdrowiem. I nie chodzi tu tylko o mdłości czy biegunkę, dolegliwości mogą być jeszcze gorsze.

Zobacz także: Lekkostrawny dodatek do obiadu. Dietetyk zdradza, który jest najzdrowszy

Niebezpieczeństwo w lodówceNiebezpieczeństwo w lodówce
Źródło zdjęć: © 123rf
Anna Krzpiet

/ 5Yersinia

W lodówce bardzo lubią ukrywać się pałeczki bakterii Yersinia. Przenoszone są głównie za pośrednictwem produktów zwierzęcych, np. w mięsie lub mleku. Yersinia ginie wyłącznie w bardzo wysokiej temperaturze (ponad 60 stopni Celsjusza).

Bakteria powoduje gorączkę, silną biegunkę, ból brzucha i nudności. Nieleczone zakażenie Yersinią może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak, zapalenie stawów, spojówek, cewki moczowej, a nawet pojawienie się rumienia guzowatego (szczególnie w okolicach ud).

W większości przypadków w walce z bakterią wystarczy przejście na lekkostrawną dietę, a także przyjmowanie suplementów zawierających elektrolity. Gdy dolegliwości nie ustępują po 2-3 dniach, należy koniecznie zgłosić się do lekarza, który najprawdopodobniej włączy leki przeciwbakteryjne.

/ 5Listeria

Listeria
Listeria © 123rf

Listeria to bakteria, która najczęściej rozwija się na surowym mięsie. Dlatego nie można go zbyt długo przetrzymywać w lodówce. Dla Listerii dobrymi miejscami na rozmnażanie się są szczególnie: wędliny, drób, ryby, nabiał, a nawet uwielbiane przez wszystkich lody.

Zniszczenie tej bakterii możliwie jest wyłącznie po przekroczeniu 60 stopni Celsjusza (ginie w trakcie gotowania, pieczenia itp.). Niestety wiele z produktów atakowanych przez bakterie nie wymaga obróbki termicznej.

Gołym okiem niestety nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy produkt jest skażony. Kontakt z Listerią może powodować kaszel, bóle mięśni, dreszcze, gorączkę i infekcję górnych dróg oddechowych, a także problemy skórne.

Objawy mogą pojawić się po kilku godzinach do nawet 30 dni od spożycia zakażonego posiłku. Najczęściej większości przypadków kończy się na problemach żołądkowych, które ustępują po około 3 dniach.

Najniebezpieczniejsza jest dla małych dzieci i kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzić do poronienia i uszkodzenia płodu. Dlatego wszystkie przeterminowane rzeczy powinny jak najszybciej zostać wyrzucone do kosza, a produkty które zostały otworzone, takie jak jogurt, pasztet, pasta, konserwa, powinny być zjedzone po otwarciu zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.

/ 5Pleśnie i wirusy

Lodówka, która nie jest utrzymywana w odpowiedniej czystości jest idealnym środowiskiem dla rozwoju pleśni, które przenoszone są głównie na owocach i warzywach. Jednak pleśń potrafi rozwijać się niemalże na wszystkich produktach spożywczych.

Jednorazowe jej spożycie może powodować niestrawność i biegunkę. Niestety częste spożywanie produktów, na których znajdowała się pleśń, nawet po wcześniejszym jej odcięciu, może prowadzić do upośledzenia pracy nerek, uszkodzenia wątroby, martwic, zmian w kanalikach żółciowych, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Nic bardziej mylnego, że po odcięciu kawałka na którym widoczna była pleśń jesteśmy bezpieczni. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazują, że bakterie rozsiewają się w głąb i można je odnaleźć praktycznie w całym produkcie, nawet jeśli nie są widoczne dla oka.

/ 5Bakteria E.coli

Bakteria E.coli
Bakteria E.coli © 123rf

Te drobnoustroje również nie boją się zimna, nawet temperatury ujemne nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców, a także przestrzeganie zasad higieny w trakcie przygotowania i spożywania posiłków.

/ 5Ułożenie produktów

Ułożenie produktów w lodówce
Ułożenie produktów w lodówce © 123rf

Powinniśmy również pamiętać o odpowiednim układaniu produktów spożywczych w naszej lodówce. W półkach znajdujących się na drzwiach powinny znaleźć się przetwory i napoje.

W szufladach umieszczane powinny być owoce i warzywa. Górna półka to miejsce na wędliny, zupy i gotowy obiad. Pamiętać jednak należy o odpowiednim zapakowaniu tych produktów np. w folię aluminiową, bądź specjalne plastikowe pojemniki.

Takie jedzenie nie powinno być jednak przetrzymywane dłużej niż 3 dni. Dolne półki, na których jest najniższa temperatura, to idealne miejsce dla produktów surowych, które szybko się psują, np. mięso i ryby. Pólki znajdujące się pośrodku to przestrzeń dla serów, mleka, jogurtów, jajek.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka