2 z 6Źródło nierozpuszczalnego błonnika
Skórka z ogórka sama w sobie nie jest smaczna. Nie zalecamy również, aby jeść tylko obierki z ogórków. Czasami jednak zamiast brać się za nożyk do obierania, lepiej go odłożyć i wkroić całość do sałatki. Dlaczego? Chociażby dla błonnika, którego sporo znajdziemy w skórce.Reguluje naszą gospodarkę jelitową. Zalecany jest dla osób, które mają problemy z nieregularnym wypróżnianiem, zaparciami lub posiadają nieprawidłowe wyniki glukozy we krwi.
Błonnik nierozpuszczalny pochodzi głównie ze skóry i nasion roślin, z kolei rozpuszczalny jest zawarty w miąższu owoców i warzyw. Obie frakcje są niezwykle ważne dla zdrowia, trawienia i profilaktyki przed chorobami, takimi jak: otyłość, cukrzyca czy zaparcia.
Sprawdź koniecznie:Dlaczego tłuszcz na brzuchu jest groźniejszy niż otyłość?