Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Marianna Hall
3 z 8Bogactwo witamin i minerałów
Niepozorne rambutany skrywają moc witamin i minerałów. W 100 gramach świeżych owoców znajduje się aż 66 proc. dziennej dawki witaminy C. Składnik ten nie tylko wzmacnia odporność i pomaga szybciej pokonać przeziębienie, ale jest ważny również dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Rambutan wyróżnia się spośród innych owoców dużą zawartością miedzi. Organizm potrzebuje niewielkich ilości tego minerału, ale jego niedobór może prowadzić do anemii, problemów z kośćmi i stawami, osłabienia i obniżenia odporności organizmu.
Owoce rambutanu są też źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych rambutanu, sprawdź tabelę produktu TUTAJ.