Trwa ładowanie...

Właściwości witaminy B12

Avatar placeholder
11.02.2020 17:45
Właściwości witaminy B12
Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola witaminy B12 jest ogromna - uczestniczy ona w procesach węglowodanowych, białkowych, tłuszczowych i innych...

spis treści

1. Rola witaminy B12

Witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Niedobór tych ciałek powoduje niedokrwistość organizmu, potocznie zwaną anemią. Witaminę B12 można uzupełniać poprzez przewód pokarmowy, podając ją w pożywieniu. Innym sposobem dostarczenia tej witaminy do organizmu są zastrzyki. Anemię można skutecznie wyleczyć podając witaminę B12 zarówno doustnie, jaki i dożylnie. Witamina B12 dba o układ nerwowy.Współtworzy neuroprzekaźniki nerwowe, których zadaniem jest przenoszenie informacji między komórkami. Wzmacnia również otoczkę mielinową, która ochrania komórki nerwowe. Witamina B12 ma więc ważne zadanie, pomaga zachować równowagę psychiczną, ułatwia uczenie się i wspomaga koncentrację. Ponadto współtworzy metioninę odpowiedzialną za dobry nastrój. Kobiety w czasie menopauzy są szczególnie narażone na osteoporozę. Witamina B12 pomaga w odbudowywaniu masy kostnej. Ma to również znaczenie dla rozwoju dzieci.

Witamina B12 przyczynia się do zużytkowania tłuszczów w organizmie, dzięki czemu zmniejsza się ich ilość. Dzieje się tak, gdyż odpowiedzialne za to karnityny, czyli substancje wychwytujące cząsteczki tłuszczu, są wspomagane przez witaminę B12. Zaleca się przyjmowanie witaminy B12 kobietom mającym obfite miesiączki. Osoby, które nie jędzą mięsa, jajek i przetworów mlecznych powinny szczególnie dbać o jej uzupełnianie. Trudności z przyswajaniem witaminy mają ludzie starsi, którzy mogą przyjmować witaminę B12 w postaci zastrzyków. Warto pamiętać, że na witaminę B12 szkodliwie wpływają:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Niedobór witaminy B12

Niedokrwistość może być spowodowana małą ilością witaminy B12 dostarczanej w pożywieniu, jak również zaburzeniami w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Osoby cierpiące na anemię mają charakterystyczny żółtobrązowy odcień skóry, cierpią na biegunki i zachwiania równowagi.

Zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego – osoby, u których wystąpił niedobór witaminy B12 są rozdrażnione, częściej odczuwają irytację i lęk, są mniej odporne na depresję i zmęczenie. Często odczuwają drętwienie rąk i nóg, mają problemy z chodzeniem. Stosowanie witaminy B12 może złagodzić przebieg nieuleczalnych chorób takich jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera.

Kłopotliwe dolegliwości– stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, bolesne dolegliwości miesiączkowe.

3. Nadmiar witaminy B12

Stwierdzono, że witamina B12 przyjęta w nadmiarze nie wpływa szkodliwie na organizm. W niektórych przypadkach może wystąpić reakcja uczuleniowa lub wstrząs anafilaktyczny, czyli reakcja organizmu wynikająca z dysproporcji między pożądanym a rzeczywistym zapotrzebowaniem na witaminę. Nie wiadomo jednak, czy przyczyną reakcji jest witamina B12, czy śladowe ilości zanieczyszczeń znajdujących się w witaminie.

4. Źródła witaminy B12

Produkty pochodzenia zwierzęcego – wątroba, serce, nerki, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, jaja. Znaczące ilości witaminy B12 znajdują się w mleku, które zawiera również wapń ułatwiający przyswajanie tej witaminy.

Rośliny strączkowe – niewielkie ilości witaminy B12 znajdują się w grochu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze