3 z 9Działanie antynowotworowe
Cebula jest bogatym źródłem substancji o nazwie kwercetyna, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki.
Może ona – jak przekonują naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego – chronić przed zachorowaniem na raka trzustki. To jeden z najgroźniejszych nowotworów, ponieważ postępuje w błyskawicznym tempie.
Badacze z Włoch i Szwajcarii przeprowadzili analizy, z których wynika, że osoby, które często i regularnie jedzą cebulę, mają mniejsze szanse na zachorowanie na nowotwory niż te, które omijają warzywo z daleka.
Według naukowców jedzenie jednej porcji cebuli dziennie przez tydzień prowadziło do zmniejszenia wystąpienia raka jelita grubego aż o 50 proc. w stosunku do osób, które nie spożywały ani cebuli, ani czosnku. Oprócz tego naukowcy wykazali, że warzywo zapobiega wystąpieniu raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.