Japoński sposób na kwaśne mandarynki. Wystarczy 10 minut
Bez ich zapachu i smaku trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia, dlatego mandarynki niezmiennie od lat królują w tym czasie na polskich stołach. Najlepsze są oczywiście te słodkie i soczyste. Co więc zrobić, gdy trafią nam się kwaśne? Dzięki prostemu trikowi każdy owoc będzie smakować idealnie.
1. Sposób na słodkie mandarynki
Większość osób nie lubi, kiedy mandarynki mają kwaskowaty posmak. Niestety, często nie ma jak sprawdzić, czy owoce, które kupujemy są słodkie i soczyste. Gdy trafią nam się kwaśne, bez problemu można je uratować. Wystarczy prosty trik.
Sposób na mandarynkową słodycz pochodzi z Japonii. Wystarczy włożyć owoce do wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza na 10 minut, a potem od razu przełożyć je do zimnej. Dzięki temu kwaśny smak zostanie zneutralizowany, a owoce staną się słodsze.
2. Pyszne i zdrowe mandarynki
Mandarynki są cenione nie tylko za smak, ale i za zdrowotne właściwości.
Pomagają walczyć z nadwagą i otyłością, a także chronią przed cukrzycą, a nawet - jak dowodzą badania naukowe - przed rakiem. Według naukowców z Leicester School of Pharmacy, salvestrol Q40, który zawiera skórka mandarynek, ma zdolność niszczenia niektórych komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Ten związek przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu.
Najważniejsze właściwości mandarynek:
- wzmacniają odporność,
- chronią przed cukrzycą i chorobami serca,
- chronią przed chorobami oczu,
- pomagają w walce z nadprogramowymi kilogramami,
- zapobiegają nowotworom.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl