Jeden z najlepszych tłuszczy. Ogromne wsparcie dla serca, żył, skóry
Oliwa przestała być rzadko spotykanym i luksusowym produktem, ponieważ obecnie można ją nabyć za naprawdę przystępną cenę. Mimo że jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, także w Polsce coraz częściej używa się jej do przygotowywania potraw. Warto znać zalety tego produktu, ponieważ nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także przynosi wiele korzyści dla naszego serca.
1. Właściwości oliwy
Grecy, Włosi i Hiszpanie nie tylko przodują w produkcji oliwy z oliwek, ale również są jej największymi konsumentami. Można ją serwować na niezliczone sposoby, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Zanim jednak wyruszymy do sklepów po ten zdrowy tłuszcz, warto dowiedzieć się, która oliwa jest najlepsza.
W sklepach znajdziemy dwa rodzaje oliwy z oliwek: rafinowaną i nierafinowaną. Pierwsza z nich nadaje się do smażenia, natomiast druga jest najlepsza do spożywania na zimno i najzdrowsza dla naszego organizmu.
Najcenniejszym składnikiem oliwy są nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności omega-3 i omega-6, które występują w korzystnych proporcjach.
Tłuszcz ten nie tylko wzmacnia serce, ale pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega jego skokom. Regularne spożywanie oliwy pomaga też zachować sprawność umysłową i redukować stres.
To jednak nie wszystko. Oliwa jest również bogata w kwas oleinowy, który ma właściwości przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem. Te właściwości mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi oraz neutralizować nadmiar wolnych rodników. Kwas oleinowy pomaga także w redukcji miażdżycy, oczyszczając żyły.
2. Oliwa dobra dla skóry
Oliwa z oliwek od wieków była uważana za naturalny kosmetyk i stanowiła sekret urody naszych przodków. To nie przypadek, ponieważ jest bogata w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Witamina A jest ważna dla zdrowia wzroku i regeneracji skóry, witamina E pomaga wygładzać zmarszczki, przywraca jędrność skóry i wspomaga syntezę kolagenu, witamina D jest znana jako wzmacniacz odporności i silny środek przeciwzapalny, natomiast witamina K odpowiada za krzepliwość krwi i może chronić przed osteoporozą.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl