Jeden z najpopularniejszych napojów. Zwiększa ryzyko rozwoju aż 7 nowotworów
Nadmierne spożywanie alkoholu zaburza pracę układu nerwowego, uszkadza wątrobę i osłabia pracę żołądka. Najnowsze badania opublikowane na łamach "Nature" dowodzą, że picie nawet umiarkowanych ilości ulubionego alkoholu może być przyczyną rozwoju aż siedmiu nowotworów.
1. Wpływ aldehydu octowego na organizm
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie nie pozostawiają złudzeń – wszystkie rodzaje alkoholu mogą znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na siedem różnych rodzajów raka.
Wśród nich wymienia się:
- raka jamy ustnej,
- raka gardła ,
- raka krtani,
- raka przełyku,
- raka piersi,
- raka wątroby,
- raka jelit.
Jest to spowodowane szkodliwym działaniem związku chemicznego, jakim jest aldehyd octowy, wytwarzany przez organizm podczas metabolizowania alkoholu. Brytyjczycy udowodnili, że aldehyd octowy może rozbijać i uszkadzać DNA w komórkach macierzystych, które są budulcem wszystkich narządów, tkanek, krwi i układu odpornościowego.
- Niektóre nowotwory rozwijają się z powodu uszkodzenia DNA w komórkach macierzystych. Chociaż szkody powstają przypadkowo, nasze odkrycia sugerują, że picie alkoholu może zwiększać ryzyko tych szkód – powiedział główny autor badania profesor Ketan Patel, kierownik medycyny molekularnej i komórkowej w Reading.
Badania opublikowane w ''Nature'' wykazały również, że niektórzy ludzie pijący alkohol mają większe ryzyko zachorowania na raka niż inni – także spożywający wysokoprocentowe trunki. Z badań wynika, że osoby, u których pojawia się zaczerwieniona cera lub źle się czują podczas spożywania alkoholu, doświadczają czterokrotnie większego uszkodzenia DNA w porównaniu do osób, które nie mają tych objawów.
Dzieje się tak, ponieważ niektórzy ludzie nie mają dehydrogenazy aldehydowej, która rozkłada się i pozbywa się szkodliwego aldehydu octowego.
- Nasze badanie podkreśla, że brak możliwości skutecznego przetwarzania alkoholu może prowadzić do jeszcze większego ryzyka uszkodzenia DNA związanego z alkoholem, a tym samym niektórych nowotworów – podkreślił profesor Patel.
- Wiemy, że alkohol przyczynia się każdego roku do ponad 12 tys. przypadków raka w Wielkiej Brytanii, więc dobrze jest pomyśleć o zmniejszeniu ilości wypijanych napojów – dodała profesor Linda Bauld, ekspert ds. profilaktyki raka w Cancer Research UK.
Symptomy raka mogą mieć szeroki zakres i bardzo często są mylone z innymi dolegliwościami. Objawami, których nigdy nie należy lekceważyć :
- kaszel, ból w klatce piersiowej i duszność,
- zmiany w rytmie wypróżnień,
- wzdęcia,
- krwawienie,
- niewyjaśniona utrata wagi,
- ból brzucha lub pleców,
- niestrawność i zgaga,
- swędząca lub żółta skóra,
- zmęczenie i złe samopoczucie.