Jedz 2 dziennie, a szybko poczujesz różnicę. Dobre dla jelit, serca oraz tarczycy
Figi to bardzo zdrowe owoce, które uprawiano już w starożytności. Warto zacząć regularnie je spożywać. Wystarczy zaledwie dwa tygodnie, by odczuć różnicę. Jakie korzyści płyną z włączenia tych owoców do diety?
1. Wystarczy jeść dwie figi dziennie
Figi zachęcają nie tylko walorami smakowymi, ale także korzyściami zdrowotnymi. Najłatwiej kupić je w wersji suszonej, a przed spożyciem słodkich owoców warto pozbyć się twardej skórki. Jedz dwie-trzy dziennie, a organizm ci podziękuje.
W suszonych figach znajduje się mnóstwo błonnika pokarmowego, który poprawi pracę jelit, upora się z zaparciami oraz ochroni układ pokarmowy. Ponadto są cennym źródłem witaminy A, K i tych z grupy B oraz magnezu, żelaza, cynku, potasu, miedzi i manganu.
To również doskonały produkt na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Prawidłowe stężenie potasu jest niezwykle ważne dla odpowiedniego funkcjonowania układu krwionośnego.
2. Korzyści zdrowotne słodkich owoców
Wprowadzenie suszonych fig do codziennej diety pozytywnie wpłynie na pracę tarczycy, dzięki obecności żelaza. Ten pierwiastek jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego.
Suszone figi pomogą zadbać o piękną cerę, dzięki obfitości witamin i minerałów. Przede wszystkim zapobiegają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, a także nadają skórze zdrowego blasku.
Obecność magnezu, cynku, wapnia i fosforu sprawia, że suszone figi to świetny produkt, by wzmocnić kości. Włączenie ich do diety chroni przed osteoporozą oraz zwiększy ich gęstość.
Choć suszone figi są bardzo zdrowe, nie są zalecane wszystkim. Powinni na nie uważać pacjenci z cukrzycą oraz osoby przyjmujące insulinę. Warto także pamiętać, że owoce są stosunkowo kaloryczne, a nadmiar może wywołać biegunkę.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl