Trwa ładowanie...

Jedz do woli, to bogactwo antyrakowych polifenoli. Korzystają jelita, serce, mózg

 Karolina Rozmus
04.05.2023 13:41
Owoce jagodowe to źródło antocyjanów
Owoce jagodowe to źródło antocyjanów (Pixabay)

Brytyjscy badacze wzięli pod lupę dzikie jagody i odkryli, że regularne sięganie po małe, czarne owoce wzmacnia mózg, obniża ciśnienie krwi i przyczynia się do poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

spis treści

1. Garść jagód dziennie. Tak wpływają na organizm

Badacze z Faculty of Life Sciences and Medicine King’s College London przeprowadzili randomizowane, podwójnie zaślepione badanie, w którym uczestnicy otrzymywali każdego dnia przez trzy miesiące napój zawierający 26 g sproszkowanych liofilizowanych dzikich jagód.

Po tym czasie naukowcy zaobserwowali u badanych obniżenie ciśnienia krwi średnio o ponad 3,5 mm Hg, lepsze funkcjonowanie naczyń krwionośnych i poprawę zdolności poznawczych w porównaniu z grupą placebo.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"

Badacze postawili również hipotezę, że polifenole mogą wpływać na jelita. Ich zdaniem zwiększają liczbę dobroczynnych bakterii produkujących maślan sodu, krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" naukowcy zwracają uwagę, że 26 g proszku jagodowego odpowiada ok. 75-80 świeżym owocom. Współautorka badań, dr Ana Rodriguez-Mateos, w rozmowie z "Medical News" przyznaje, że nie musimy sięgać wyłącznie po dzikie jagody, by spodziewać się korzystnego efektu. Przypomina, że także inne owoce jagodowe mają pozytywny wpływ na mózg czy serce.

2. Antocyjany. Sekretny składnik owoców

Zdaniem badaczy swoją moc jagody zawdzięczają antocyjanom. To roślinny barwnik występujący w owocach, który wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne. Znajduje się także w truskawkach, winogronach czerwonych i malinach, a także warzywach o ciemnym zabarwieniu, jak czerwona kapusta czy bakłażan.

Uchodzą za najzdrowsze z owoców
Uchodzą za najzdrowsze z owoców (Pixabay)

Dr Rodriguez-Mateos przyznaje, że mechanizm działania polifenoli na ludzki organizm nie został do końca poznany.

- Jedna z teorii głosi, że metabolity polifenoli mogą działać jako cząsteczki sygnalizacyjne, działając poprzez kilka szlaków sygnalizacji komórkowej, modulując biodostępność tlenku azotu i różne enzymy – tłumaczy.

3. Dlaczego warto jeść jagody? Szereg korzyści

Na przestrzeni lat dowiedziono, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych. To źródło błonnika, witamin, w tym witaminy K i C, A i PP oraz selenu, miedzi, cynku i manganu. Co więcej, są niskokaloryczne i mają najniższą spośród owoców zawartość cukru.

Warto sięgać po nie regularnie, ponieważ:

  • badanie w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazuje, że jedna szklanka jagód dziennie może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 15 proc.,
  • badanie opublikowane w "Nutrients" wskazuje, że antocyjany obniżają poziom "złego" cholesterolu i w ten sposób mogą chronić przed chorobami serca czy udarem mózgu,
  • na łamach "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America" ukazało się badanie wskazujące, że przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi wolnych rodników,
  • badacze w "Neural Regeneration Research" przekonują, że jagody mogą ułatwiać koncentrację podczas wykonywania zadań i poprawiać pamięć.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze