Jedz nawet 3 razy w tygodniu. Tego produktu boi się rak jelita grubego

Kiszonki to najbardziej znane polskie superfood. Poza tym, że są pyszne i tanie, stanowią źródło cennych składników, które uwielbia nasz organizm. Jednym z takich produktów jest kapusta kiszona, która może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 40 proc.

To polskie superfood o działaniu antynowotworowymTo polskie superfood o działaniu antynowotworowym
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Źródło niezwykłych substancji

Na działanie antynowotworowe kapusty kiszonej składa się kilka czynników. Przede wszystkim to warzywo poddane fermentacji mlekowej staje się prawdziwą bombą witaminową. Zawiera dwa silne antyoksydanty, czyli witaminę E oraz C. Już 100 g kapusty kiszonej pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę.

Poza tym jest źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy A, a także żelaza, wapnia, magnezu czy siarki oraz błonnika, która wspiera mikrobiom jelitowy. Błonnik chroni również przed wysokim stężeniem cholesterolu czy wahaniami glukozy we krwi, a także przed jednym z czynników raka jelita grubego – przewlekłymi zaparciami.

Kapusta kiszona zawiera też dwa wyjątkowe związki, które neutralizują wolne rodniki i hamują wzrost komórek nowotworowych. To indole, które mają też działanie detoksykujące oraz izotiocyjaniny. Działają przeciwzapalnie, ale też neutralizują bakterie Helicobacter pylorum. Izotiocyjaniny i indole mogą chronić m.in. przed rakiem piersi, płuc, przełyku, żołądka oraz wątroby.

Kapusta kiszona na zdrowie

Kiszona kapusta to źródło witamin, antyoksydantów i błonnika
Kiszona kapusta to źródło witamin, antyoksydantów i błonnika © Pixabay

Kapusta kiszona – największy wróg raka

Badanie opublikowane na łamach "Immunity" dowodzi, że regularnie spożywana kapusta kiszona chroni przed rakiem jelita grubego.

Według naukowców wystarczy ją jeść od dwóch do trzech razy w tygodniu, by zmniejszyć ryzyko nowotworu nawet o 40 proc.! Badania na myszach wykazały, że u zwierząt karmionych kapustą komórki odpornościowe znajdujące się w jelitach, generowały lepszą odpowiedź immunologiczną.

To nie jest jedyne badanie, które wskazuje na przeciwzapalne działanie kiszonek. Na łamach "Cell" naukowcy donoszą, że fermentowana żywność zwiększa różnorodność mikrobiomu jelitowego i to właśnie wpływa na eliminację stanów zapalnych w organizmie.

Jest jeszcze jedna dobra wiadomość. Nie każdy może bezkarnie zajadać kapustę kiszoną z uwagi na to, że bywa ciężkostrawna, ale też jest źródłem pokaźnej ilości sodu. Na szczęście naukowcy w "Immunity" zwracają uwagę, że podobny, protekcyjny wpływ na jelito grube ma spożywanie innych warzyw krzyżowych (kapustnych), takich jak brukselka, kalafior, brokuły.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka