Sos pomidorowy wpływa korzystnie na zdrowie. Może zmniejszyć zachorowanie na raka
Według hiszpańskich naukowców pomidory mają cudowne właściwości dla naszego zdrowia. Zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach, chronią skórę, wspomagają trawienie. Dzieje się tak jednak wtedy, gdy spożywamy je już po obróbce, np. w sosie lub ketchupie.
1. Dlaczego warto jeść pomidory?
Nie od dziś wiadomo, że są dobre dla zdrowia. Jednym z głównych powodów jest to, że zawierają likopen. To barwnik z rodziny karotenoidów, który jest odpowiedzialny za czerwony kolor warzywa. To przeciwutleniacz, który może chronić przed rakiem – zwłaszcza prostaty i szyjki macicy. Jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go po obróbce cieplnej.**
2. Tajemnica tkwi w likopenie
Naukowcy z Uniwersytetu Politècnica de València badali wpływ przeciwutleniaczy na trawienie. Substancje te chronią komórki przed uszkodzeniem. Dlaczego sos pomidorowy jest lepszy od świeżego pomidora? Proces gotowania sprawia, że likopen jest bardziej skoncentrowany. Dzięki temu, więcej substancji wchłania się do naszego organizmu poprzez układ pokarmowy. A co za tym idzie, wzmacniają się probiotyczne właściwości pomidorów, które pobudzają wzrost zdrowych bakterii w jelitach.
3. Pomidory mogą zmniejszać ryzyko nowotworów
Hiszpańscy naukowcy stwierdzili również, że ekstrakty z pomidorów hamują rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Jedzenie pomidorów może spowalniać rozwój nowotworu żołądka, prostaty czy szyjki macicy. Zespół z Walencji uważa, że konieczne jest jednak pogłębienie wiedzy w tym temacie i przeprowadzenie dalszych badań.