Trwa ładowanie...

Sos pomidorowy wpływa korzystnie na zdrowie. Może zmniejszyć zachorowanie na raka

Według hiszpańskich naukowców pomidory mają cudowne właściwości dla naszego zdrowia. Zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach, chronią skórę, wspomagają trawienie. Dzieje się tak jednak wtedy, gdy spożywamy je już po obróbce, np. w sosie lub ketchupie.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Dlaczego warto jeść pomidory?

Nie od dziś wiadomo, że są dobre dla zdrowia. Jednym z głównych powodów jest to, że zawierają likopen. To barwnik z rodziny karotenoidów, który jest odpowiedzialny za czerwony kolor warzywa. To przeciwutleniacz, który może chronić przed rakiem – zwłaszcza prostaty i szyjki macicy. Jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go po obróbce cieplnej.**

Pomidory zawierają likopen, który chroni przed rakiem
Pomidory zawierają likopen, który chroni przed rakiem (123rf.com)

2. Tajemnica tkwi w likopenie

Naukowcy z Uniwersytetu Politècnica de València badali wpływ przeciwutleniaczy na trawienie. Substancje te chronią komórki przed uszkodzeniem. Dlaczego sos pomidorowy jest lepszy od świeżego pomidora? Proces gotowania sprawia, że likopen jest bardziej skoncentrowany. Dzięki temu, więcej substancji wchłania się do naszego organizmu poprzez układ pokarmowy. A co za tym idzie, wzmacniają się probiotyczne właściwości pomidorów, które pobudzają wzrost zdrowych bakterii w jelitach.

Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? [6 zdjęć]

Czerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie coś...

zobacz galerię

3. Pomidory mogą zmniejszać ryzyko nowotworów

Hiszpańscy naukowcy stwierdzili również, że ekstrakty z pomidorów hamują rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Jedzenie pomidorów może spowalniać rozwój nowotworu żołądka, prostaty czy szyjki macicy. Zespół z Walencji uważa, że konieczne jest jednak pogłębienie wiedzy w tym temacie i przeprowadzenie dalszych badań.

Piłam sok pomidorowy przez miesiąc. Co się stało?
Piłam sok pomidorowy przez miesiąc. Co się stało? [5 zdjęć]

Uwielbiam jego smak. Słodkawy, lekko kwaskowaty, bardzo charakterystyczny. Szlanka dziennie, tuż po obiedzie...

zobacz galerię

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.