Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Jedzenie z grilla

Avatar placeholder
01.01.2019 18:21
Jedzenie z grilla
Jedzenie z grilla

Pierwsze oznaki ciepła powodują, że jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Piknik na trawie czy wypad nad jezioro są na to doskonałym sposobem. Również uwielbiany przez wszystkich grill jest częstym pretekstem do spędzenia wolnego czasu na łonie natury, a także spożywania tłustych i niezdrowych produktów – czego nasz organizm nie przetrawi tak łatwo.

spis treści

1. Co na grilla?

Zazwyczaj nasze grillowanie polega na rzuceniu na ruszt kupionej w pobliskim sklepie kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Nie może oczywiście zabraknąć piwa, musztardy i ketchupu. Świeże powietrze wzmaga nasz apetyt, a grono najbliższych jeszcze bardziej motywuje do sięgnięcia po pięknie przypieczoną kiełbaskę.

Mimo że zwolennicy grillowania uważają, że jest to najlepsza forma przygotowania mięsa, to i tak nadal pożywienie przygotowane w ten sposób jest po prostu bombą kaloryczną. Tak więc jedzenie kiełbasek, karkówki czy innych pyszności z grilla skutkuje zbędnymi kilogramami.

Aby nasze jedzenie było zdrowe i nie zawierało szkodliwych substancji, powinniśmy wypróbować kilka przydatnych sposobów na zdrowe grillowanie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
  • Po pierwsze – wybierajmy do pieczenia mniej tłuste mięso, np. indyka, kurczaka.
  • Po drugie – odpowiednio przyprawmy mięso, zanim wrzucimy go na ruszt. Najlepiej dodajmy dużo czosnku, który zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych i obniża podwyższony poziom cholesterolu.
  • Po trzecie – jeżeli wybieramy czerwone mięso, odpowiednio je zamarynujmy – mięso szybciej się upiecze i będzie zdrowsze.
  • Po czwarte – grubość pieczonego mięsa nie jest bez znaczenia – powinno być odpowiednio cienkie, wtedy szybciej będzie gotowe do spożycia.
  • Po piąte – ryba zdrowsza niż karkówka. Ryby zawierają zdrowe dla serca kwasy omega-3. Ponadto powodują spadek cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Po szóste – warzywa i owoce też można wrzucić na ruszt. Są one niskokaloryczne i do tego smaczne. Wspaniale uzupełniają mięsne potrawy i wzbogacają grillowe menu.
  • Po siódme – sałatki do grilla też pasują – zdrowe, zrobione ze świeżych warzyw, lekkostrawne. Ważne są tu witaminy, które spełniają rolę przeciwutleniaczy i zabezpieczają przed działaniem wolnych rodników.

2. Grillowanie a zdrowie

Grillowanie weszło na stałe w zwyczaje Polaków. Wiosną i latem można zaobserwować prawie w każdym ogródku postawionego grilla i świętującą grupę ludzi. Grillowanie stało się formą spędzania wolnego czasu. Jednak spędzanie czasu w taki sposób może doprowadzić do tego, że nasze brzuchy zwiększą swoją objętość. Nasze serce i kondycja fizyczna również ucierpią, ponieważ odkładający się tłuszcz może obciążyć pracę serca oraz doprowadzić do zaburzeń lipidowych, prowadzących do miażdżycy naczyń krwionośnych. Dlatego należy uważać na to, jakie ilości kiełbasek są przez nas spożywane podczas pięknego, wiosennego grillowania.

Na choroby sercowo-naczyniowe choruje coraz więcej osób. W Polsce co trzeci dorosły ma nadciśnienie, a osoby chore na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie, dyslipidemię oraz osoby palące papierosy i prowadzące siedzący tryb życia są szczególnie narażone na choroby sercowo-naczyniowe.

Niewydolność serca, udar mózgu oraz choroby niedokrwienne serca zazwyczaj powodowane są nadciśnieniem tętniczym, na które choruje około 30% Polaków, a następne 30% jest w stanie przednadciśnieniowym. Jednak dzięki upowszechnieniu spożycia ryb i oliwy z oliwek zawięrająceych tłuszcze wielonienasycone, liczba zgonów z powodu niedokrwiennej choroby serca znacznie spadła. Niestety dalej pozostajemy na liście krajów o dużym ryzyku wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego zbyt duża ilość zjadanych kiełbasek z grilla nie pomoże nam obniżyć tego poziomu.

Według naukowców grillowanie może prowadzić do powstania nowotworów. Ze spalającego się w ogniu tłuszczu, który wycieka z mięsa, wytwarzają się szkodliwe substancje, które z dymem z żaru z powrotem przemieszczają się na grillowane mięso. Aby zapobiec temu zjawisku, należy używać aluminiowych tacek, które zapobiegają osadzaniu się substancji toksycznych zawartych w dymie na grilowanej potrawie.

Grillowanie może być jednocześnie przyjemne i zdrowe. Wystarczy trochę chęci, aby odstawić potrawy tłuste i niezdrowe, i zastąpić je zdrowymi, niskokalorycznymi produktami. Zdrowe potrawy wrzucane na ruszt na pewno urozmaicą nasze przyjecie, a przy okazji korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze