Zajadaj się póki sezon. Zapobiega polipom w jelitach
Jesienna obfitość sezonowych warzyw i owoców daje nam wiele możliwości, aby zadbać o zdrowie układu pokarmowego. Zanim więc sięgniemy po suplementy, warto dowiedzieć się które naturalne produkty spożywcze mogą je zastąpić.
W tym artykule:
Błonnik to podstawa
Jabłka, gruszki oraz buraki to warzywa, które dostarczają nie tylko witaminy C, ale i błonnika - zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, co wspomaga procesy trawienia i zapobiega zaparciom. Buraki dodatkowo zawierają glutaminę, która przyspiesza regenerację błony śluzowej jelita i łagodzi objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Dynia - królowa jesieni
Dynia to prawdziwa ikona sezonu jesiennego – nie tylko ze względu na smak i bogactwo zastosowań w rozgrzewających przepisach, ale i działanie prozdrowotne. Dynia również zawiera moc błonnika, a do tego spore ilości witamin A i C.
Reguluje pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko powstawania polipów, które mogą prowadzić do rozwoju raka jelita grubego. Jest także bogata w karotenoidy, które wspomagają regenerację komórek jelit i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat
Pamiętaj o marchwi i pomidorach
Warzywa bogate w karotenoidy to także marchew i pomidory. Warto je spożywać zarówno w formie surowej, jak i w postaci soków. Jedna szklanka soku marchwiowego może dostarczyć dziennej porcji prowitaminy A, niezbędnej do utrzymania zdrowia jelit.
Bogate w witaminę C
Jesienią warto też sięgać po brokuły, paprykę, kapustę kiszona oraz natkę pietruszki, które są niezwykle bogate w witaminę C. Szczególnie cenna jest kapusta kiszona, która oprócz wysokiej zawartości witaminy C, dostarcza też probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiając ich kondycję i chroniąc przed stanami zapalnymi.
Jesienne owoce dla jelit: żurawina i śliwki
Jesienią warto również zwrócić uwagę na żurawinę oraz śliwki. Żurawina, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i wysokiej zawartości antyoksydantów, wspiera nie tylko zdrowie jelit, ale i układ moczowy. Z kolei śliwki, bogate w błonnik, są doskonałym naturalnym środkiem na poprawę perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Dietetycy.org.pl
- abcZdrowie.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.