"Królowa zdrowia jelit" apeluje. Ważne są pierwsze dwa kęsy

Dyplomowana dietetyczka i ekspertka od zdrowia jelit, która samą siebie nazywa "królową zdrowia jelit", mówi wprost: nie tylko to, co jemy, jest kluczowe dla przewodu pokarmowego, ale także to, w jaki sposób jemy. Wystarczy pamiętać o jednym prostym nawyku, by cały układ trawienny na tym skorzystał.

Pamiętaj przy posiłku. Prosty nawyk, na którym skorzystają jelitaPamiętaj przy posiłku. Prosty nawyk, na którym skorzystają jelita
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram
Karolina Rozmus

"Złota szóstka"

W podcaście HuffPost "Am I Doing It Wrong?" dietetyk dr Megan Rossi podkreśla rolę warzyw w diecie. Jej zdaniem warto dążyć do spożywania co najmniej 30 różnych warzyw w tygodniu. Zaleca, by najczęściej w codziennych posiłkach sięgać po "złotą szóstkę", czyli pełnych ziaren, orzechów i nasion, warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz ziół i przypraw.

- Jeśli chcemy, aby w naszych jelitach znajdowała się tak różnorodna gama bakterii, które wykazują różnorodne umiejętności i coś w rodzaju supermocy, musimy odżywiać je różnorodnymi nawozami, w przeciwnym razie wymrą – nie urosną - wyjaśnia ekspertka.

Pamiętaj o żuciu

Dieta to jednak nie wszystko. Dr Rossi zauważa, że nie tylko dla samego trawienia, ale i dla mikrobiomu jelitowego ważne jest to, w jaki sposób jemy. Zdecydowanie naszemu zdrowiu nie przysłuży się jedzenie w biegu i połykanie w pośpiechu dużych kęsów. Dr Rossi podkreśla: ważne, żeby dokładnie przeżuwać jedzenie.

Produkty na zdrowe jelita

Dokładne przeżuwanie pokarmu pozwala wchłonąć więcej składników odżywczych
Dokładne przeżuwanie pokarmu pozwala wchłonąć więcej składników odżywczych © Getty Images

- Nie tylko zaczynamy fizycznie rozkładać jedzenie w ustach, ale w naszej ślinie znajdują się enzymy, które zaczynają je rozkładać chemicznie - wyjaśnia.

W efekcie do przewodu pokarmowego dociera również więcej składników odżywczych. Dr Rossi powołuje się na jedno z badań opublikowane przez Institute of Food Technologists. Naukowcy porównali osoby, które przeżuwały migdały - dziesięć razy i 40 razy.

- Dowiedli, że jeśli przeżujesz je 40 razy, w rzeczywistości wchłaniasz o wiele więcej dobrych składników odżywczych. Jeśli przeżujesz je tylko dziesięć razy, wchłaniasz ich dużą część, ale nie uzyskujesz pełnego potencjału zdrowotnego - wyjaśnia, podkreślając, że "żucie jest naprawdę ważne".

Dr Rossi przyznaje, że uważne jedzenie i skupianie się na drobiazgowym rozdrabnianiu pokarmu wbrew pozorom nie jest łatwe. Wiele osób w pośpiechu połyka posiłek. Dla tych osób dietetyk ma wskazówkę.

- (...) wielu moim klientom w klinice mówię, żeby skupiali się na pierwszych dwóch kęsach każdego posiłku. Nigdy nie będziesz przeżuwać każdego kęsu trzydzieści razy, ale skupisz się na pierwszych dwóch, a to zacznie budować nawyk - wyjaśnia.

Skrupulatne rozdrabnianie pokarmów zapobiega również przejadaniu się, wreszcie pozwala usprawnić trawienie i chroni przed zaparciami.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka