Jesienny przysmak Polaków. Zabójczy dla stawów i żołądka
Jesienią Polacy zapuszczają się w głąb lasu, by poszukiwać w nim ulubionych przysmaków. Wielu z nas uważa grzyby za jeden z najbardziej smakowitych produktów tego sezonu. Nie można jednak zapominać, że nadmierne spożycie grzybów może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
1. Uniwersalny dodatek do wielu dań
Grzyby są niezwykle uniwersalnym produktem w polskiej kuchni. Doskonale nadają się jako dodatek do zup, sosów, sałatek. Stanowią kluczowy składnik farszu do pierogów, uszek i krokietów.
Można przyrządzić z nich sos, smażyć i podawać jako przekąskę lub dodać je do makaronu. Można je również zamarynować lub ususzyć, co pozwoli cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem nawet w miesiącach, w których nie są łatwo dostępne.
Grzyby są bogatym źródłem wielu wartościowych witamin, minerałów i błonnika. Można w nich znaleźć m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Niestety, ich zdrowotne właściwości mogą ulec osłabieniu pod wpływem obróbki termicznej. Dodatkowo marynata, w której są zwykle przechowywane, może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu trawiennego.
2. Z takimi grzybami trzeba uważać
Ocet spirytusowy, który jest składnikiem marynat, może podrażniać błonę śluzową żołądka, jeśli spożywany jest w dużych ilościach. To z kolei może prowadzić do uszkodzenia żołądka i powodować zaostrzenia objawów choroby wrzodowej.
Mimo tego, że marynata może pobudzać produkcję kwasów żołądkowych, nie powinna być spożywana zbyt często.
Nadmierna ilość octu w diecie może zaburzyć równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, co może skutkować bólem stawów, zapaleniem jelit, przewlekłym zmęczeniem czy migreną.
3. Te osoby powinny unikać marynowanych grzybów
Dodatkowo kwas octowy zawarty w occie spirytusowym może niszczyć czerwone krwinki, a to z kolei prowadzi do rozwoju osteoporozy i anemii, dlatego pacjenci zmagający się z tym zdrowotnym problemem, powinni unikać konsumpcji marynowanych grzybów oraz innych podobnych produktów spożywczych.
Octowej marynaty powinny również unikać kobiety w ciąży. Zbyt mała ilość czerwonych krwinek w organizmie przyszłej matki może negatywnie wpływać na prawidłowy rozwój płodu.
Specjaliści zalecają, by zamiast klasycznego marynowania, warto dodawać do grzybów ocet jabłkowy, który ma pozytywny wpływ na proces trawienia i reguluje poziom cukru we krwi.
Eksperci rekomendują również kiszenie grzybów jako zdrowszą alternatywę dla marynowania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl