Trwa ładowanie...

Jesienny przysmak Polaków. Zabójczy dla stawów i żołądka

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 01.11.2023 17:44
Polacy jedzą bez opamiętania. Cierpią stawy i żołądek
Polacy jedzą bez opamiętania. Cierpią stawy i żołądek (Getty Images)

Jesienią Polacy zapuszczają się w głąb lasu, by poszukiwać w nim ulubionych przysmaków. Wielu z nas uważa grzyby za jeden z najbardziej smakowitych produktów tego sezonu. Nie można jednak zapominać, że nadmierne spożycie grzybów może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

spis treści

1. Uniwersalny dodatek do wielu dań

Grzyby są niezwykle uniwersalnym produktem w polskiej kuchni. Doskonale nadają się jako dodatek do zup, sosów, sałatek. Stanowią kluczowy składnik farszu do pierogów, uszek i krokietów.

Można przyrządzić z nich sos, smażyć i podawać jako przekąskę lub dodać je do makaronu. Można je również zamarynować lub ususzyć, co pozwoli cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem nawet w miesiącach, w których nie są łatwo dostępne.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Grzyby są bogatym źródłem wielu wartościowych witamin, minerałów i błonnika. Można w nich znaleźć m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Niestety, ich zdrowotne właściwości mogą ulec osłabieniu pod wpływem obróbki termicznej. Dodatkowo marynata, w której są zwykle przechowywane, może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu trawiennego.

2. Z takimi grzybami trzeba uważać

Ocet spirytusowy, który jest składnikiem marynat, może podrażniać błonę śluzową żołądka, jeśli spożywany jest w dużych ilościach. To z kolei może prowadzić do uszkodzenia żołądka i powodować zaostrzenia objawów choroby wrzodowej.

Mimo tego, że marynata może pobudzać produkcję kwasów żołądkowych, nie powinna być spożywana zbyt często.

Nadmierna ilość octu w diecie może zaburzyć równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, co może skutkować bólem stawów, zapaleniem jelit, przewlekłym zmęczeniem czy migreną.

3. Te osoby powinny unikać marynowanych grzybów

Dodatkowo kwas octowy zawarty w occie spirytusowym może niszczyć czerwone krwinki, a to z kolei prowadzi do rozwoju osteoporozy i anemii, dlatego pacjenci zmagający się z tym zdrowotnym problemem, powinni unikać konsumpcji marynowanych grzybów oraz innych podobnych produktów spożywczych.

Octowej marynaty powinny również unikać kobiety w ciąży. Zbyt mała ilość czerwonych krwinek w organizmie przyszłej matki może negatywnie wpływać na prawidłowy rozwój płodu.

Specjaliści zalecają, by zamiast klasycznego marynowania, warto dodawać do grzybów ocet jabłkowy, który ma pozytywny wpływ na proces trawienia i reguluje poziom cukru we krwi.

Eksperci rekomendują również kiszenie grzybów jako zdrowszą alternatywę dla marynowania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze