Jest podstawą najzdrowszej diety świata. Nie ma lepszej ryby

Źródło świetnie przyswajalnego białka, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i cenne witaminy oraz minerały. Tę rybę warto jeść co najmniej dwa razy w tygodniu zgodnie z zaleceniami najzdrowszej z diet - diecie śródziemnomorskiej. Mowa oczywiście o cesarzu mórz, łososiu.

Dziki łosoś to cenne źródło witaminy D, kwasów omega-3 czy białkaDziki łosoś to cenne źródło witaminy D, kwasów omega-3 czy białka
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Łosoś budzi kontrowersje. Wybieraj tylko takiego

Spożywanie łososia deklaruje dzisiaj około 70 proc. Polaków, co pokazuje, że ryba ta nie jest już synonimem luksusu i towaru dostępnego tylko dla wybranych. I słusznie, bo należy do najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb.

Ale uwaga, dla naszego zdrowia najlepszy będzie łosoś dziki, poławiany głównie w rejonie północnego Pacyfiku oraz północnego Atlantyku. Dzięki trybowi życia, a także temu, że odżywia się skorupiakami, jest cennym źródłem pewnego antyoksydantu – astaksantyny, której zawdzięcza swoją barwę.

Niegroźne mu też skażenia metalami ciężkimi, nie jest narażony na zanieczyszczenia czy antybiotyki. Badania wykazały, że łosoś dziki zawiera także więcej witaminy D, żelaza oraz selenu i jodu, a także ma korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6.

Łosoś bio, hodowlany i dziki. Który jest najzdrowszy?

Czego szukać na etykiecie łososia w sklepie? Ten dziki może być określany także jako "pacyficzny" lub "alaskański" i po takiego warto sięgać. Z kolei określenia "atlantycki", "norweski" czy "jurajski" są wskazówką, że mamy do czynienia z łososiem hodowlanym. Te pochodzą głównie z hodowli w Chile, Norwegii, Szkocji czy Kanadzie.

6 dowodów na to, że łososia warto jeść jak najczęściej

Szereg badań potwierdza, że to ryba, której włączenie do diety może przynieść nam same korzyści zdrowotne.

To dlatego, że:

  • jest źródłem białka – 100 g łososia zawiera od 15 do 20 g białka, które jest podstawowym budulcem wszystkich komórek naszego organizmu, przy tym zapewnia sytość, wpływa pozytywnie na metabolizm, a nawet ułatwia odchudzanie,
  • jest źródłem selenu – 100 g ryby zawiera 24 do 36 µg pierwiastka, a porcja o wadze 250 g pokrywa zapotrzebowanie dobowe na selen; to kluczowy pierwiastek dla zdrowia tarczycy, układu krwionośnego czy immunologicznego,
  • jest źródłem witaminy B12 – podczas gdy wieprzowina zawiera ok. 0,9 3 µg witaminy B12, wołowina – 2,3 µg, to łosoś świeży ma aż 3 µg w 100 g; to witamina niezbędna dla układu krwiotwórczego i nerwowego, niestety bardzo często występująca w naszym organizmie w niedoborze,
  • obniża poziom stanu zapalnego w organizmie – za sprawą obecnych w łososiu kwasów omega-3 – dokładnie 1,72 na 100 g ryby, a do tego jest źródłem silnie przeciwzapalnej astaksantyny; badania opublikowane w "Biochemical Society Transactions", wskazują, że te cenne nienasycone kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwzapalne na poziomie błon komórkowych,
  • chroni serce – także za sprawą kwasów omega-3; według jednego z badań w "Circulation" omega-3 mogą obniżać poziom trójglicerydów i podnosić poziom "dobrego" cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia,
  • wspiera pracę mózgu – badanie na populacji dorosłych Chińczyków, którego wyniki ukazały się w "Journal of Nutrition", wskazuje, że spożywanie ryb bogatych w takie składniki takie jak witamina D, witamina B, magnez i selen, może mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka