Pomidory na śniadanie? Takie są skutki dla organizmu

Pomidory to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań, sosów, kanapek i sałatek. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, ważna jest jednak pora, podczas której po nie sięgamy.

Nie dodawaj do śniadania. Jedzone na czczo mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwościNie dodawaj do śniadania. Jedzone na czczo mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zdrowe, ale nie na śniadanie

Okazuje się, że spożywanie pomidorów na czczo wcale nie służy naszemu organizmowi. Zjedzone na pusty żołądek mogą doprowadzić do różnych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pomidory lepiej sobie odpuścić w czasie śniadania, a szczególnie powinny o tym pamiętać osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Przyczyną jest obecność tanin, które zwiększają poziom kwasowości żołądka.

Choć substancja zawiera mnóstwo antyoksydantów, spożyta na czczo może doprowadzić do bólu żołądka, mdłości oraz uczucia pieczenia. Uważać powinny osoby z wrzodami, refluksem i zgagą.

Tak wybierzesz najlepszego pomidora

Dodatkowo taniny zatrzymują wchłanianie żelaza, więc anemicy również powinni zrezygnować z pomidorów podczas śniadania. Zdecydowanie większe korzyści odniesiemy, gdy dodatek trafi na nasz talerz o późniejszej godzinie.

Z czym nie łączyć pomidorów?

Warto regularnie sięgać po pomidory, gdyż są źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich mnóstwo witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, miedź i kobalt.

Wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit, a obfitość przeciwutleniaczy chroni komórki przed uszkodzeniami. W pomidorach znajdziemy też likopen, choć w największych ilościach występuje w przetworach.

Pomidorów nie należy jednak łączyć z ogórkiem. Askorbinoza zawarta w ogórkach może niwelować witaminę C występującą w pomidorach. Duet, choć smaczny, ogranicza wchłanianie cennych substancji.

Lepiej też nie dodawać pomidorów do produktów bogatych w żelazo. Pierwiastek hamuje wchłanianie cennego likopenu aż o połowę. Lepiej więc nie łączyć ich z awokado, porzeczkami, jabłkami, śliwkami, soczewicą, soją oraz grochem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka