Nigdy nie jadłeś takich pomidorów. Antynowotworowi mocarze zamknięci w słoiku

Kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością. To nie tylko smaczny i tani sposób konserwowania żywności. Spożywanie ich niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Warto więc skusić się na kiszenie pomidorów.

Kiszone pomidory dla miłośników fermentowanej żywności. Nie tylko smaczne, ale także zdroweKiszone pomidory dla miłośników fermentowanej żywności. Nie tylko smaczne, ale także zdrowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kiszone pomidory

Miłośników kiszonek nie brakuje. Choć najpopularniejsze w Polsce są ogórki i kapusta, to w ten sposób możemy zakonserwować niemal wszystkie warzywa. Do tego metoda jest naprawdę tania, można więc eksperymentować.

Kiszone pomidory to jedna z ciekawszych propozycji, którą warto samodzielnie wypróbować. Są niezwykle popularne u naszych wschodnich sąsiadów z Białorusi i Ukrainy, przez co często pojawiają się na tamtejszych stołach.

Jeśli zastanawiasz się, do czego można wykorzystać kiszone pomidory, to wszystko zależy od fantazji i preferencji. Świetnie jednak sprawdzą się na kanapce i w sałatce, warto także wzbogacić nimi smak gulaszu lub zupy.

Korzyści zdrowotne

Spożywanie kiszonych pomidorów niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim znajdziemy w nich masę witamin z grupy B, beta-karotenu oraz potasu. Są też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Tak przygotowane warzywa pozytywnie wpłyną na pracę jelit i uporają się z zaparciami, dzięki czemu skutecznie ochronią cię przed rozwojem raka jelita grubego. Do tego kiszonki uważa się za naturalne probiotyki, więc korzystnie wpłyną na funkcje układu pokarmowego.

Warto jednak pamiętać o umiarze. Kiszone pomidory zawierają sporo soli, która nie służy naszemu zdrowiu. Szczególnie uważać powinny osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.

Przepis na kiszone pomidory

Przygotowanie kiszonych pomidorów jest naprawdę proste, a potrzebne składniki znajdziemy praktycznie w każdym sklepie. Ilość i rodzaj przypraw zależy od naszego gustu, więc orientacyjnie należy zaopatrzyć się w:

  • pomidory,
  • chrzan, najlepiej wraz z liśćmi,
  • czosnek,
  • gorczycę,
  • koper włoski,
  • ziele angielskie,
  • niejodowaną sól kamienną (łyżka na litr wody).

Umyte pomidory umieszczamy wraz z przyprawami w dużych słoikach, a następnie zalewamy wystudzoną solanką. Słoiki przez tydzień trzymamy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nasze pomidory są gotowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka