Jesz więcej niż jedno jajko tygodniowo? Przy tych schorzeniach jest to ryzykowne

O ile jajka są bogate w wiele istotnych dla organizmu składników odżywczych, nie należy zapominać, że są także źródłem tłuszczu i cholesterolu - a na te niektórzy pacjenci powinni uważać, nawet w przypadku produktów uważanych za ogólnie zdrowe.

Jesz więcej niż jedno jajko tygodniowo? To może być ryzykowneJesz więcej niż jedno jajko tygodniowo? To może być ryzykowne
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Jajka w diecie. Moc witamin i minerałów

W diecie przeciętnej zdrowej osoby jajka stanowią niezwykle ważne źródło białka ale i witamin A, B12, E, K oraz fosforu, wapnia, cynku, selenu i kwasu foliowego.

Dzięki obecności tych składników odżywczych i relatywnie niskiej kaloryczności (ok. 80-90 kcal w sztuce), jajka wpływają pozytywnie na zdrowie i kondycję układu kostnego, narządu wzroku, równowagę hormonalną, kondycję układu odpornościowego, ale i wspomagają rozbudowę tkanki mięśniowej i wytwarzanie białych i czerwonych krwinek.

Aktualne badania zakładają, że osoba o prawidłowej masie ciała, bez problemów sercowo-naczyniowych i metabolicznych, może bezpiecznie zjadać ok. siedmiu jaj tygodniowo. Lekarze podkreślają jednak, że limit ten nie dotyczy pacjentów, którzy powinni znacząco ograniczać spożycie żywności bogatej w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego więc i cholesterol.

Najgorsze rodzaje sera

Kto powinien uważać na jajka?

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chicago już od dawna potwierdzili badaniami, że istnieje związek pomiędzy nadmiernym spożywaniem jajek a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-krążeniowych. Założenia te potwierdziło teraz także Niemieckie Towarzystwo ds. Żywienia (DGE), które podkreśla, że jedno jajko na twardo zawiera nawet 210 mg cholesterolu, a więc nawet 70 proc. jego zalecanego dziennego spożycia.

Średnie spożycie jaj w Polsce szacowane jest na ok. trzy sztuki tygodniowo, co jest liczbą dopuszczalną w diecie przy wyższym cholesterolu, choć eksperci DGE uważają, że warto ograniczyć się nawet do jednego jaja w tygodniu. Jeśli walczymy z zaburzeniami lipidowymi, warto też unikać spożywania więcej niż jednego jajka na raz.

Dietetycy zwracają także uwagę, że mamy tendencję do łączenia jaj z innymi bogatymi w cholesterol produktami. takimi jak boczek, ser czy masło. U osób obarczonych nieprawidłowym profilem lipidowym połączenia te są niedopuszczalne.

Jak więc spożywać jajka w diecie na cholesterol? Na miękko, na twardo lub gotowane “w koszulkach” bez dodatkowego użycia tłuszczu, niezbędnego przy smażeniu jaj sadzonych czy jajecznicy, ale i znacząco zwiększającego kaloryczność i ciężkostrawność potrawy.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka