Boczek - właściwości, kalorie, składniki odżywcze, zastosowanie
Boczek to część wieprzowiny, o charakterystycznym smaku i aromacie. Produkt często wykorzystywany jest do przygotowywania jajecznicy, tostów czy makaronu carbonara. Aromat boczku jest też powszechnie stosowany w chipsach i chrupkach, chętnie wybieranych przez dzieci. Czy boczek może znaleźć się w codziennej diecie? Jakie są wartości odżywcze boczku? Ile kalorii ma boczek?
W tym artykule:
Co to jest boczek?
Boczek to część ze środkowego odcinka półtuszy wieprzowej, obejmuje część mięśnia skośnego oraz mięsień poprzeczny. Jest to charakterystyczny produkt, w którym naprzemiennie występują warstwy czerwonego mięsa i białego tłuszczu.
Zwykle boczek sprzedawany jest w kilkunastocentymetrowych bloczkach, ale w wielu sklepach można znaleźć również cienkie plasterki czy boczek pokorojny w drobną kostkę.
Boczek a bekon
W Polsce słowo boczek służy do określenia produktu, składającego się z mięsa i warstw tłuszczu. W kuchni angielskiej i amerykańskiej znacznie bardziej popularny jest bekon, otrzymywany z grzbietowej części półtuszy.
Bekon ma inną strukturę mięsa i jedną okrywę tłuszczową. Produkt pozbawiony tłuszczu w smaku jest bardzo zbliżony do schabu. W związku z tym, bekon i boczek to zupełnie inne wyroby, ale wiele osób używa ich zamiennie.
Właściwości boczku
Boczek to produkt wysokokaloryczny, z którego rezygnuje wiele osób na diecie. Okazuje się, że produkt spożywany w niewielkich ilościach, w towarzystwie posiłku pełnego warzyw, nie jest złym wyborem.
Coraz więcej sportowców przyznaje, że nie wyobraża sobie śniadania bez odrobiny boczku, ze względu na niezastąpiony smak i aromat. Warto jedynie pamiętać, by w sklepie wybierać tzw. chudy boczek, w którym warstwy mięsa są zdecydowanie większe niż ilość tłuszczu.
Boczek dostarcza organizmowi dużej ilości energii i to właśnie w okresie jesienno-zimowym wzrasta spożycie bardziej kalorycznych potraw. Produkt ten zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych, a także dość dużą ilość potrzebnego dla organizmu tłuszczu.
To właśnie on jest niezbędny do budowy struktur komórkowych i umożliwia przyswajanie witamin, takich jak A, E, D i K. Pozwala również na uprawianie aktywności fizycznej czy wykonywanie pracy, ponieważ dostarcze niezbędnej do życia energii.
Wielu dietetyków jest zdania, że boczek zawiera korzystny profil kwasów tłuszczowych i nie ma przeciwwskazań, by od czasu do czasu, w niewielkich ilościach boczek występował w naszej diecie.
Częstotliwość tą mogą nieco zwiększyć osoby, które regularnie uprawiają sport i zwracają uwagę, by codzienny jadłospis obfitował w świeże warzywa i owoce.
Warto mieć jednak na uwadze, że nadmiar boczku zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, że osoby objadające się tym produktem niedługo później dowiadują się o zbyt wysokim stężeniu cholesterolu we krwi i niewłaściwym ciśnieniu krwi.
Zastosowanie boczku
Boczek to produkt wielbiony przez miliony osób, zamieszkujących Europę i Amerykę. Podobno w Anglii bekon był na tyle popularny, że spożywano go na wszystkie możliwe sposoby, był dodawany nawet do zupy grochowej.
Obecnie najpopularniejsze wykorzystanie boczku to połączenie go z jajkami w postaci jajecznicy czy omletu. Równie często produkt jest dodawany również do fasoli w sosie pomidorowym, hamburgerów, a w Kanadzie nawet do słodkich naleśników.
Wielu kucharzy korzysta z boczku jako warstwy ochronnej dla delikatnego mięsa, szybko ulegającego wysuszeniu w piekarniku, a także jako dodatek do pasztetu.
Surowy boczek wieprzowy - składniki odżywcze
Surowy boczek wieprzowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 388 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 11,74 g białka,
- 0,70 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy boczek wieprzowy ma w 100 g 37,2 g tłuszczów, w tym:
- 12,91 g tłuszczów nasyconych,
- 16,79 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 5,55 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu.
Surowy boczek wieprzowy – jakie ma witaminy?
Surowy boczek wieprzowy to produkt zawierający 27,2 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowy boczek wieprzowy zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,48 mg witaminy B1,
- 0,18 mg witaminy B2,
- 3,65 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,48 mg witaminy B5,
- 0,21 mg witaminy B6,
- 3,00 µg witaminy B9,
- 0,99 µg witaminy B12.
Surowy boczek wieprzowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy boczek wieprzowy ma w sobie:
- 8,00 mg wapnia,
- 0,94 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 137 mg fosforu,
- 204 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 987 mg sodu, 1,66 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 25,0 µg selenu.
Surowy boczek wieprzowy - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 388 kcal | 330 kcal |
| Białko | 11,74 g | 9,98 g |
| Węglowodany | 0,70 g | 0,60 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 37,2 g | 31,6 g |
| Tłuszcze nasycone | 12,91 g | 10,97 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 16,79 g | 14,27 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 5,55 g | 4,72 g |
| Cholesterol | 69,0 mg | 58,7 mg |
| Witamina C | 27,2 mg | 23,1 mg |
| Równoważnik folianów | 3,00 µg | 2,55 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,48 mg | 0,40 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,18 mg | 0,15 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 3,65 mg | 3,10 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,48 mg | 0,41 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,21 mg | 0,18 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 3,00 µg | 2,55 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,99 µg | 0,84 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 8,00 mg | 6,80 mg |
| Żelazo | 0,94 mg | 0,80 mg |
| Magnez | 12,00 mg | 10,20 mg |
| Fosfor | 137 mg | 116 mg |
| Potas | 204 mg | 173 mg |
| Sód | 987 mg | 839 mg |
| Cynk | 1,66 mg | 1,41 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Selen | 25,0 µg | 21,3 µg |
| Woda | 47,4 g | 40,3 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.