Boczek - właściwości, kalorie, składniki odżywcze, zastosowanie

Boczek to część wieprzowiny, o charakterystycznym smaku i aromacie. Produkt często wykorzystywany jest do przygotowywania jajecznicy, tostów czy makaronu carbonara. Aromat boczku jest też powszechnie stosowany w chipsach i chrupkach, chętnie wybieranych przez dzieci. Czy boczek może znaleźć się w codziennej diecie? Jakie są wartości odżywcze boczku? Ile kalorii ma boczek?

Boczek to produkt wysokokaloryczny.Boczek to produkt wysokokaloryczny.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest boczek?

Boczek to część ze środkowego odcinka półtuszy wieprzowej, obejmuje część mięśnia skośnego oraz mięsień poprzeczny. Jest to charakterystyczny produkt, w którym naprzemiennie występują warstwy czerwonego mięsa i białego tłuszczu.

Zwykle boczek sprzedawany jest w kilkunastocentymetrowych bloczkach, ale w wielu sklepach można znaleźć również cienkie plasterki czy boczek pokorojny w drobną kostkę.

Boczek a bekon

W Polsce słowo boczek służy do określenia produktu, składającego się z mięsa i warstw tłuszczu. W kuchni angielskiej i amerykańskiej znacznie bardziej popularny jest bekon, otrzymywany z grzbietowej części półtuszy.

Bekon ma inną strukturę mięsa i jedną okrywę tłuszczową. Produkt pozbawiony tłuszczu w smaku jest bardzo zbliżony do schabu. W związku z tym, bekon i boczek to zupełnie inne wyroby, ale wiele osób używa ich zamiennie.

Właściwości boczku

Boczek to produkt wysokokaloryczny, z którego rezygnuje wiele osób na diecie. Okazuje się, że produkt spożywany w niewielkich ilościach, w towarzystwie posiłku pełnego warzyw, nie jest złym wyborem.

Coraz więcej sportowców przyznaje, że nie wyobraża sobie śniadania bez odrobiny boczku, ze względu na niezastąpiony smak i aromat. Warto jedynie pamiętać, by w sklepie wybierać tzw. chudy boczek, w którym warstwy mięsa są zdecydowanie większe niż ilość tłuszczu.

Boczek dostarcza organizmowi dużej ilości energii i to właśnie w okresie jesienno-zimowym wzrasta spożycie bardziej kalorycznych potraw. Produkt ten zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych, a także dość dużą ilość potrzebnego dla organizmu tłuszczu.

To właśnie on jest niezbędny do budowy struktur komórkowych i umożliwia przyswajanie witamin, takich jak A, E, D i K. Pozwala również na uprawianie aktywności fizycznej czy wykonywanie pracy, ponieważ dostarcze niezbędnej do życia energii.

Wielu dietetyków jest zdania, że boczek zawiera korzystny profil kwasów tłuszczowych i nie ma przeciwwskazań, by od czasu do czasu, w niewielkich ilościach boczek występował w naszej diecie.

Częstotliwość tą mogą nieco zwiększyć osoby, które regularnie uprawiają sport i zwracają uwagę, by codzienny jadłospis obfitował w świeże warzywa i owoce.

Warto mieć jednak na uwadze, że nadmiar boczku zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, że osoby objadające się tym produktem niedługo później dowiadują się o zbyt wysokim stężeniu cholesterolu we krwi i niewłaściwym ciśnieniu krwi.

Zastosowanie boczku

Boczek to produkt wielbiony przez miliony osób, zamieszkujących Europę i Amerykę. Podobno w Anglii bekon był na tyle popularny, że spożywano go na wszystkie możliwe sposoby, był dodawany nawet do zupy grochowej.

Obecnie najpopularniejsze wykorzystanie boczku to połączenie go z jajkami w postaci jajecznicy czy omletu. Równie często produkt jest dodawany również do fasoli w sosie pomidorowym, hamburgerów, a w Kanadzie nawet do słodkich naleśników.

Wielu kucharzy korzysta z boczku jako warstwy ochronnej dla delikatnego mięsa, szybko ulegającego wysuszeniu w piekarniku, a także jako dodatek do pasztetu.

Surowy boczek wieprzowy - składniki odżywcze

Surowy boczek wieprzowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 388 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 11,74 g białka,
  • 0,70 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowy boczek wieprzowy ma w 100 g 37,2 g tłuszczów, w tym:

  • 12,91 g tłuszczów nasyconych,
  • 16,79 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 5,55 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu.

Surowy boczek wieprzowy – jakie ma witaminy?

Surowy boczek wieprzowy to produkt zawierający 27,2 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowy boczek wieprzowy zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,48 mg witaminy B1,
  • 0,18 mg witaminy B2,
  • 3,65 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,48 mg witaminy B5,
  • 0,21 mg witaminy B6,
  • 3,00 µg witaminy B9,
  • 0,99 µg witaminy B12.

Surowy boczek wieprzowy – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowy boczek wieprzowy ma w sobie:

  • 8,00 mg wapnia,
  • 0,94 mg żelaza,
  • 12,00 mg magnezu,
  • 137 mg fosforu,
  • 204 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 987 mg sodu, 1,66 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 25,0 µg selenu.

Surowy boczek wieprzowy - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna388 kcal330 kcal
Białko11,74 g9,98 g
Węglowodany0,70 g0,60 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz37,2 g31,6 g
Tłuszcze nasycone12,91 g10,97 g
Tłuszcze jednonienasycone16,79 g14,27 g
Tłuszcze wielonienasycone5,55 g4,72 g
Cholesterol69,0 mg58,7 mg
Witamina C27,2 mg23,1 mg
Równoważnik folianów3,00 µg2,55 µg
Witamina B1 - tiamina0,48 mg0,40 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,18 mg0,15 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,65 mg3,10 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,48 mg0,41 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,21 mg0,18 mg
Witamina B9 - kwas foliowy3,00 µg2,55 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,99 µg0,84 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń8,00 mg6,80 mg
Żelazo0,94 mg0,80 mg
Magnez12,00 mg10,20 mg
Fosfor137 mg116 mg
Potas204 mg173 mg
Sód987 mg839 mg
Cynk1,66 mg1,41 mg
Miedź0,06 mg0,05 mg
Mangan0,03 mg0,03 mg
Selen25,0 µg21,3 µg
Woda47,4 g40,3 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka