Trwa ładowanie...

Jogurt, kefir czy maślanka – który z tych produktów wybrać, kalorie i właściwości zdrowotne

Jogurt, kefir czy maślanka – co jest zdrowsze? Ile białka zawierają poszczególne produkty? Który z tych produktów nabiałowych zawiera najmniej kalorii? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytania, które spędzają sen z powiek wielu konsumentom.

spis treści

1. Co to jest jogurt naturalny?

Jogurt naturalny jest produktem nabiałowym, otrzymywanym z mleka pasteryzowanego w procesie fermentacji mlekowej. Do przeprowadzenia tego procesu niezbędne szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Co ciekawe, w jogurcie znajduje się 20 procent mniej laktozy niż w mleku, którego używa się do produkcji tego artykułu żywnościowego. Jak pokazują badania, konsumenci najchętniej sięgają po ten mleczny napój fermentowany. Jogurty naturalne bogate są w probiotyki, które wykazują w stosunku do ludzkiego organizmu aktywność prozdrowotną

2. Co to jest kefir?

Kefir jest musującym napojem o kremowej, gęstej konsystencji. Otrzymywany jest z mleka ukwaszonego za pomocą ziaren kefirowych. Zawiera naturalne probiotyki, podobnie jak inne produkty fermentowane np. kapusta kiszona, kimchi, kombucha czy tempeh. Ze względu na właściwości, zaliczany jest do wyrobów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że w składzie kefiru naturalnego znajduje się niewielka ilość alkoholu (dawka ta waga się między 0.08 – 2 procentami).

Po kefiry mogą sięgać osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ w składzie tych produktów znajduje się bardzo niewielka ilość cukru mlecznego, określanego mianem laktozy.

2.1. Kefir a jogurt – różnica

W 100 gramach jogurtu naturalnego znajdziemy 67 kcal, 5,73 g białka, 7,68 g węglowodanów oraz 3 g tłuszczu. Dla porównania, taka sama porcja kefiru zawiera 50 kcal. 100 gramów kefiru zawiera porcję 3,3 g białka, 3,5 g tłuszczu oraz 4 g węglowodanów.

Nietrudno zaobserwować, że w jogurcie występuje znacznie więcej kalorii, ale produkt ten dostarcza organizmowi większą porcję białka. Jogurty naturalne doskonale sprawdzą się w przypadku osób trenujących siłowo, biegaczy, pływaków, uprawiających sporty wyczynowe. Dodatkowo, jogurty mogą pomóc osobom borykającym się z niedoborami.

3. Co to jest maślanka?

Maślanka to napój mleczny otrzymywany z mleka odtłuszczonego. W jej składzie znaleźć można wodę, laktozę z cukru mlecznego oraz kazeinę, czyli białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.

Tradycyjna maślanka jest płynem pozostałym po procesie przekształcenia pełnego mleka w masło. Ten rodzaj maślanki nie cieszy się dużą popularnością w państwach zachodnich, ale jest chętnie spożywany przez osoby zamieszkujące Bałkany, Bliski Wschód, Nepal, Pakistan czy Indie.

3.1. Maślanka a kefir – różnica

Maślanka zaliczana jest do produktów lekkostrawnych. Charakteryzuje się ona wyjątkowym, orzeźwiającym smakiem. Czym się różni maślanka od kefiru? W porównaniu do kefiru jest mniej kremowa, nieco bardziej wodnista i łagodniejsza w smaku. Zawiera także mniej kalorii. W 100 gramach niskotłuszczowej maślanki znajdziemy 41 kcal. Dla porównania, taka sama porcja kefiru zawiera 50 kcal.

4. Co jest zdrowsze kefir czy maślanka?

Zarówno maślanka, jak i kefir są produktami o imponujących właściwościach odżywczych. Maślanka, wbrew powszechniej, opinii nie jest dobrym źródłem białka, dostarcza mniej tłuszczu oraz pełnowartościowych białek od kefiru. Kefir stanowi doskonałe źródło witaminy B1, która jest odpowiedzialna za wspieranie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka.

Witamina B1, znana również jako tiamina wpływa pozytywnie na układ krążenia, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Kefiry to również doskonałe źródło witaminy D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego.

Zawarta w produkcie witamina B12 działa pozytywnie na ludzki mózg, zwiększa odporność na stres. W składzie maślanki znaleźć można z kolei sporo witamin z grupy B (B1, B2, B12) oraz takich minerałów, jak potas, fosfor, sód, magnez, selen. Odpowiadając na pytanie, co jest zdrowsze – kefir czy maślanka, warto zauważyć, że pod względem zawartości różnych kultur pożytecznych bakterii to kefir nie ma sobie równych. Po maślankę powinny sięgnąć jednak osoby na diecie redukcyjnej, z tego względu, że produkt ten zawiera niewielką ilość kalorii.

Jogurt, kefir czy maślanka – który z tych produktów wybrać?
Jogurt, kefir czy maślanka – który z tych produktów wybrać? (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.