Jogurt to naturalny probiotyk. Nie jedz go jednak zbyt dużo

Jogurt powstaje w procesie zakwaszenia mleka. Prawdopodobnie był już znany w starożytności. W 100 g jogurtu jest tylko 61 kcal. Jest bogatym źródłem wapnia.

Zawiera też witaminy B2 i B12, fosfor, kwas mlekowy. Jest naturalnym probiotykiem. Niszczy niekorzystną florę bakteryjną w jelitach i sprzyja namnażaniu tej pożytecznej.

Jogurt naturalny jest bardzo zdrowy, jednak nie należy jeść go zbyt dużo.

Dlaczego?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Jedna rzecz, którą warto zrobić wieczorem. Możesz zasnąć błyskawicznie

Jogurt naturalny [123rf.com]Jogurt naturalny [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Jogurt naturalny ma cenne właściwości 123rf.com

/ 3Wystarczy kubeczek dziennie

Naukowcy z University of Wisconsin-Madison przeprowadzili badanie na grupie 120 kobiet przed menopauzą.

Chcieli zbadać zdrowotne właściwości jogurtu naturalnego. Podzielili panie na 3 grupy. W skład pierwszej weszło 30 kobiet o normalnej wadze, które codziennie spożywały 350 g odtłuszczonego jogurtu.

Kolejne 30 pań miało nadwagę i również spożywało jogurt. 60 osób stanowiło grupę kontrolną.

Do jakich wniosków doszli naukowcy?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 3Dobry wpływ na pracę układu pokarmowego

Badacze zauważyli, że u kobiet, które regularnie jadły jogurt na przekąskę stany zapalne w przewodzie pokarmowym uległy złagodzeniu.

Działo się tak nawet pomimo diety bogatej w węglowodany i mięso. Naukowcy uważają, że sfermentowane produkty mleczne korzystnie wpływają na pracę jelit.

Bakterie zawarte w jogurcie niwelują wzdęcia, wspomagają pracę układu immunologicznego i poprawiają trawienie.

Co się jednak dzieje, gdy spożywamy za dużo jogurtu naturalnego?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 3Nie zjadaj za dużo

Naukowcy przekonują, że wystarczy ok. 350 g jogurtu dziennie, żeby poczuć się zdrowo. Spożywanie większej ilości powoduje, że dieta staje się monotonna i uboga w składniki mineralne.

Jogurt naturalny może powodować biegunki, jeśli zjemy go za dużo.

- Nie ma ściśle określonej dziennej dawki spożycia jogurtu. Trzeba pamiętać, że w takim produkcie znajduje się kazeina, która w nadmiarze może powodować wysypkę, bóle brzucha i wzdęcia - tłumaczy dietetyk Joanna Skałecka.

Kazeinę z diety powinny też wykluczyć osoby chorujące na zapalenie stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka