Co jedzą najstarsi ludzie na świecie? Możesz być zaskoczony
Mogłoby się wydawać, że na talerzach najstarszych osób na świecie znajdziemy jarmuż, nasiona chia i awokado.
Nic bardziej mylnego. Osoby, które dożyły 100 lat często w diecie miały produkty, które dziś uznajemy za niedozwolone i których staramy się unikać.
Ludzie, którzy dorastali 50 czy 70 lat temu żywili się zupełnie inaczej niż my teraz.
Nie chodzi jednak o to, żeby brać z nich przykład i jeść tylko niezdrowe rzeczy, ale żeby zachować umiar i rozsądek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przyjrzyj się dokładnie oczom. Możesz zauważyć objaw zbyt wysokiego cholesterolu
Bekon
Susannah Mushatt Jones, Amerykanka, która zmarła w wieku 116 lat, codziennie na śniadanie zjadała 4 plasterki bekonu.
Dzisiejsi naukowcy przekonują nas, że spożywanie wieprzowiny w nadmiernej ilości może być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Tłuste, smażone mięso powoduje problemy z ciśnieniem i może przyczyniać się do powstawania zmian miażdżycowych.
Nie zachęcamy do codziennego spożywania wieprzowiny, ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przekonaj się, dlaczego warto pić zsiadłe mleko
Alkohol
Agnes Fenton z New Jersey zmarła w wieku 112 lat. Kobieta przyznała, że codziennie piła trzy butelki piwa i szklaneczkę whisky. Podobno robiła tak przez 70 lat.
Naukowcy spierają się o to, czy regularne spożywanie alkoholu jest korzystne dla naszego zdrowia. Ostatnie badania brytyjskich naukowców sugerują, że spożywanie powyżej 100 g alkoholu dziennie może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Agnes chyba nie wiedziała o tych badaniach.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kawa i alkohol
Z kolei Richard Overton, 111-latek, dodaje łyżkę whisky do swojej porannej kawy. Jak sam mówi, dzięki temu jego mięśnie wciąż są w świetnej formie.
Kawa, podobnie jak alkohol jest jednym z najczęściej badanych przez naukowców napojów. Eksperci z Baker Heart and Diabetes Institute w Melbourne sugerują, że spożywanie niewielkich ilości kofeiny może chronić przed problemami z sercem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Czekolada
Leandra Becerra Lumbreras, meksykanka, która dożyła 127 lat zdradziła, że jej słabością była czekolada. Jak mówiła jej wnuczka, mimo jedzenia słodyczy kobieta zawsze miała zdrowe zęby, nie chorowała na cukrzycę ani nadciśnienie.
Fani czekolady powinni sięgać po jej gorzką wersję. Kakao w niej zawarte wspomaga pracę serca i łagodzi bóle migrenowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl