Tłuszcze do pieczenia. Te najlepsze i najgorsze
Tłuszcz jest obowiązkowym składnikiem ciast i ciasteczek. Placek z jego zawartością jest bardzej wilgotny, lepiej się komponuje. Jaki jednak tłuszcz wybrać? Okazuje się, że nie każdy będzie odpowiedni.
Zasadą, której należy się trzymać, jest określenie tzw. punktu dymienia. Chodzi o to, by tak podgrzać olej, by nie zaczął się palić (dymić). Przekroczenie tego progu sprzyja powstawaniu związków rakotwórczych.
Jakie oleje zatem stosować do pieczenia, a jakich unikać?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Popularny zabieg wypalił brwi. Dziś kobieta ostrzega innych
Oliwa z oliwek
Cenne właściwości oliwy z oliwek są nie do podważenia. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Jej punkt dymienia określa się na ok. 120-180 stopni Celsjusza.
Jeśli zatem pieczesz w tej temperaturze, oliwa będzie odpowiednia. Natomiast zrezygnuj z oliwy z oliwek do wypieków przygotowywanych w wyższych temperaturach.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nie tylko niszczy serce. W krótkim czasie może doprowadzić do udaru mózgu
Olej lniany
Lubimy jego antynowotorowe właściwości, lekko orzechowy smak oraz pozytywny wpływ na jelita. Olej lniany najlepszy jest na zimno.
Podobnie jak olej słonecznikowy, zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Są one delikatne i wrażliwe na wysoką temperaturę, przez co szybko wytwarzają niekorzystne dla zdrowia związki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Olej rzepakowy
Punkt dymienia oleju rzepakowego określa się na 130-190 stopni Celsjusza. Jest on pod tym względem bardzo podobny do oliwy z oliwek.
Do pieczenia można go zatem stosować wtedy, gdy nie przekraczamy 180 stopni przy rozgrzewaniu piekarnika.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Margaryna
Jednym z najczęściej stosowanych tłuszczów do wypieków jest margaryna w kostce. Jeśli już się na nią decydujemy, szukajmy takiej, która nie zawiera tłuszczów trans. Występują one pod nazwą tłuszczów częściowo uwodornionych lub częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych.
Składniki te zwiększają stężenie cholesterolu LDL w organizmie, nasilają procesy zapalne i odporność na insulinę, przez co sprzyjają cukrzycy. Do pieczenia szukajmy więc produktów, które takich tłuszczów nie zawierają.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Całkowicie wyeliminowała alkohol z diety. Zmieniła się nie do poznania
Masło i masło klarowane
Punkt dymienia masła to ok. 150 stopni Celsjusza, ale masła klarowanego - już ponad 200 stopni celsjusza. Właśnie dlatego to masło klarowane będzie najlepszym tłuszczem do pieczenia.
Jeśli używasz masła zwykłego zamiast oleju, ważne jest, by rozpuścić je przed dodaniem do reszty składników. Dzięki temu jego punkt dymienia wzrośnie.
Zobacz także: Nigdy masłem czy alkoholem. Sprawdź, jak bezpiecznie pozbyć się kleszcza