Kalarepa - charakterystyka, właściwości, zalety
1 z 8Kalarepa - charakterystyka
Kalarepa, charakterystyczna, bulwiasta roślina z rodziny kapustowatych, nie cieszy się w Polsce zbytnią popularnością. A szkoda, bo poza walorami smakowymi kalarepę wyróżniają naprawdę cenne właściwości zdrowotne.
Kalarepa to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych, które wszechstronnie wpływają na nasz organizm, chroniąc go przed licznymi chorobami.
Kalarepa zawiera mnóstwo potasu, fosforu, jodu, miedzi i wapnia. Wystarczy zjeść jedną główkę, by w stu procentach pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Wbrew pozorom najcenniejszą częścią są jednak liście kalarepy, które większość z nas niepotrzebnie wyrzuca do kosza. Pod względem zawartości niezbędnych dla zdrowia związków liście kalarepy znacznie przewyższają smakowity korzeń. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kalarepy?
Zobacz także: Olej, który warto mieć w kuchni. Chroni serce, obniża cholesterol