2 z 8Kalarepa - działanie przeciwnowotworowe
Antyrakowe działania kalarepy potwierdzają przedstawione już w 2012 roku badania chińskich naukowców. Wynika z nich, że dzięki swoim właściwościom kalarepa, podobnie jak inne warzywa kapustne, nie tylko przeciwdziała rozwojowi nowotworu piersi, ale dodatkowo zwalcza powstałe już komórki rakowe. Właściwości kalarepy eliminują czynniki sprzyjające uszkodzeniom DNA i zapobiegają transformacji zdrowych komórek w komórki nowotworowe.
W testach udział wzięło około 5 tysięcy kobiet zmagających się z nowotworem. W ciągu trzech lat każdego dnia zjadały kilogram tego typu roślin. Okazało się, że dzięki temu znacznie zmniejszyło się u nich ryzyko przedwczesnej śmierci i nawrotu choroby.
A wszystko dzięki obecnym w składzie kalarepy glukozynolanom, czyli związkom siarki zaliczanym do grona substancji odgrywających najważniejszą rolę w profilaktyce nowotworów.
Zobacz także: Zamek wyleciał na wysokość ośmiu metrów. Czy popularna zabawa jest bezpieczna?