5 z 8Kalarepa - odchudzanie
Kalarepa to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w diecie osób walczących z nadwagą.
Kalarepa poprawia działanie układu trawiennego. Ponadto kalarepa eliminuje nieprzyjemne zaparcia i wzdęcia, poprawia metabolizm i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
Mała zawartość kalorii w kalarepie (28 kcal/100 g) sprawia, że można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia. Ponadto zawarte w kalarepie właściwości odchudzające, które zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości błonnika pokarmowego, oznaczają, że kalarepa zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Zawarte w kalarepie substancje hamują proces przemiany cukrów w tłuszcz. Udowodniono, że częste spożywanie kalarepy zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
Zobacz także: Konserwanty, alergeny, szkodliwe substancje. Sprawdziliśmy, co “siedzi” w tuszu do rzęs