6 z 8Kalarepa - sezon na kalarepę
Warzywo najlepiej smakuje wczesną wiosną, dlatego już niebawem najsmaczniejszych i najbogatszych pod względem wartości odżywczych sztuk kalarepy warto wypatrywać na sklepowych półkach.
Wybierajmy kalarepę, która kształtem przypomina żarówkę, bez pęknięć, zniszczonych liści i innych skaz. Przed zjedzeniem kalarepa musi zostać oczywiście dokładnie obrana.
Zewnętrzna, twarda powłoka kalarepy powinna zostać usunięta w całości. Pamiętajmy, by nie wyrzucać odciętych liści kalarepy.
Po umyciu warto przechowywać kalarepy w plastikowym worku w lodówce – będą świetnym dodatkiem do sałatek, zwłaszcza w połączeniu z innymi warzywami zielonymi, takimi jak rzepa czy jarmuż.
Ze względu na małą ilość kalorii w kalarepie jest ona częstym składnikiem różnych przepisów. Co ciekawe, choć zazwyczaj kalarepa jest jedzona na surowo, to świetnie nadaje się też do zapiekania i duszenia. Przepisy z kalarepą dają dużo możliwości. W sieci bez problemu znajdziemy przepisy na mizerię i surówkę z kalarepy, czy przepis na kalarepę faszerowaną.
Zobacz także: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej