Kalorie w plackach ziemniaczanych - wartości odżywcze, po węgiersku, ze słodką śmietanką, dietetyczne
Wiele osób lubi placki ziemniaczane. Niestety ilość kalorii w plackach ziemniaczanych sprawia, że nie należy po nie sięgać zbyt często. Kalorie w plackach ziemniaczanych skutecznie zniechęcają do nich wiele osób. Jednak ilość kalorii w plackach ziemniaczanych zależy od wielu czynników.
1. Wartości odżywcze placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane mają dużo kalorii. W 100 g placki ziemniaczane mają ok. 115 kalorii. Placki ziemniaczane zawierają sporo tłuszczu ok.15 g. W tym kwasy tłuszczowe nasycone w ilości 2,5 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g i kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,7 g. Placki ziemniaczane zawierają sporo cholesterolu, sodu, potasu, węglowodanów i białka. Placki ziemniaczane to również źródło witaminy A, D, B12, B6, wapnia, kwasu askorbinowego, żelaza i magnezu.
Klasyczne placki ziemniaczane przygotowuje się z ziemniaków, cebuli, jajka i mąki pszennej. Można doprawić do smaku solą, pieprzem, a nawet czosnkiem.
Obrane ziemniaki należy utrzeć wraz z cebulą na tarce o grubych oczkach. Odsączamy masę ziemniaczaną z wody i skrobi, która się zebrała w misce. Do tak otrzymanej masy ziemniaczano-cebulowej wbijamy jajko i dodajemy odpowiednią ilość mąki pszennej (nie za dużo, bo skrobia w ziemniakach zwiąże nam już ciasto), aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku i smażymy na oleju.
2. Placki ziemniaczane po węgiersku
Placek ziemniaczany po węgiersku zawiera ok. 200 kalorii w 100 g. Jest to potrawa czasochłonna, ale warta spędzenia dłuższej chwili w kuchni. Gulasz węgierski niestety znacznie podnosi ilość kalorii samych placków ziemniaczanych.
W skład gulaszu wchodzi cebula, pieczarki, papryka o różnych kolorach, olej rzepakowy, ziemniaki, margaryna, wieprzowina, przyprawy takie jak sól, papryka ostra, mielony pieprz czarny, a także śmietana 18 proc. idealna do zup i sosów i odrobina mąki.
3. Placki ze słodką śmietanką
Placki ziemniaczane ze śmietanką zawierają ok. 134,76 kcal w 100 g. Sposób przygotowania placków ziemniaczanych jest bardzo prosty, jednak dla wielu osób jest to idealne połączenie. Placki smażymy na oleju i odsączamy na papierowym ręczniku, dzięki temu pozbawimy placki ziemniaczane nadmiaru kalorii z oleju.
Śmietanę mieszamy z cukrem. Dodajemy tyle, ile lubimy i polewamy usmażone na gorącej patelni placki ziemniaczane.
4. Dietetyczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane są przepyszne, dlatego warto podjąć wysiłki, aby obciąć ilość kalorii placków ziemniaczanych. Według jednego z blogów kulinarnych jest możliwe przygotowanie placków ziemniaczanych o zawartości jedynie 25 kalorii. Poniżej przepis!
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Ile kalorii ma placek z jabłkami? - odpowiada mgr Roma Wojtewicz
- Jaka jest kaloryczność placków ziemniaczanych? - odpowiada lek. Aleksander Ropielewski
- Czy mąka ziemniaczana zawiera gluten? - odpowiada lek. Aleksander Ropielewski
Dietetyczne placki ziemniaczane o bardzo małej zawartości kalorii przygotowuje się bez tłuszczu. Kalorie w placach ziemniaczanych są związane z dużą ilością oleju, która wsiąka w nie w czasie smażenia. Dlatego podstawą przygotowania dietetycznych placków ziemniaczanych jest zakup dobrej patelni do smażenia bez tłuszczu.
Masę na placki ziemniaczane przygotowujemy podobnie, jak do tych zwykłych pomijamy jedynie mąkę pszenną. Masę ziemniaczaną z cebulą można przygotować przy użyciu blendera, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu. Po 15 minutach odlewamy wodę, która zebrała się z ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie nagrzewamy porządnie patelnię do smażenia bez tłuszczu i smażymy je na małym ogniu.