Dania z warzyw
Dania z warzyw to pomysł nie tylko dla wegetarian i wegan. Takie przepisy na dania będą też doskonałym urozmaiceniem każdego jadłospisu. Dzięki nim możemy dostarczyć sobie codziennej dawki witamin i składników mineralnych, niezbędnych w diecie.
Dania z warzyw a zdrowie
Dania z warzyw pozwalają na dostarczenie organizmowi witamin, między innymi witaminy A, C oraz E. Są również źródłem błonnika, który ułatwia perystaltykę jelit i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dzięki temu potrawy z warzyw będą doskonałe w trakcie odchudzania.
Dania z warzyw, do których włączymy rośliny strączkowe (fasolę, ciecierzycę, soczewicę) to także doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Takie potrawy warzywne są potrzebne szczególnie osobom, które nie jedzą mięsa. Pozwalają bowiem na uniknięcie groźnych dla zdrowia niedoborów składników mineralnych.
Dania z warzyw – przepisy
Dania z warzyw nie muszą być nudne i ograniczać się do sałatek lub zup jarzynowych. Poszukując przepisów na dania z warzyw warto sięgać po te, które staną się urozmaiceniem naszego jadłospisu i sprawią, że chętniej włączymy je do swojej diety.
Dania z warzyw mogą być zamiennikiem dla potraw mięsnych, które często goszczą na naszych stołach, a przy tym są dużo bardziej kaloryczne. Zdrowszą wersją popularnych dań są między innymi wegeburgery, kotlety sojowe czy pasztet wegetariański.
Dania z warzyw to również dobry sposób na włączenie do swojej diety dań kuchni włoskiej, indyjskiej czy chińskiej. Będą to między innymi indyjskie risotto, warzywa z wołowiną i dzikim ryżem czy ratatouille.
Dania z warzyw na patelnię
Wykorzystanie gotowych mieszanek warzyw na patelnię to rozwiązanie na szybkie i wartościowe danie z warzyw. Gotowe mieszanki wystarczy podgrzać i uzupełnić je ewentualnie o własne dodatki – np. świeże zioła, rośliny strączkowe czy tofu.
Wybierając dania z warzyw na patelnię warto uważnie przyjrzeć się ich składom i wybierać jedynie te, które w 100% składają się z naturalnych składników.
Warzywa na patelnię będą dużo bardziej kaloryczne, jeżeli wybierzemy mieszanki, do których dodane zostały gotowe sosy, oparte na śmietanie lub majonezie. Warto unikać również dołączonych do nich mieszanek przypraw, które zawierają często spore ilości soli.