Kaloryczność pączków – jak zrobić ciasto, wskazówki
Kalorie w pączkach niestety są dużo większe niż w innych dla przykładu biszkoptowych ciastkach, ale jest to ten rodzaj jedzenia, którego nie jemy codziennie i w dużych ilościach. Dlatego jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych można sobie od czasu do czasu pozwolić na pączka. Przepisów na pączki jest wiele, mogą mieć różne nadzienie, mogą być też smażone w różny sposób. Kalorie w pączku można zmniejszyć modyfikując nie tylko przygotowanie ciasta, ale też sposób ich smażenia.
1. Kaloryczność pączków – jak zrobić ciasto?
Dobry przepis na ciasto spowoduje, że będzie ono nie tylko lekkie i puszyste, ale po usmażeniu pączki utrzymają swoją świeżość nawet przez dwa dni. Sposobów na wykonanie ciasta na pączki jest naprawdę wiele warto znaleźć przepis, który będzie nam najbardziej odpowiadał, trafi w nasze gusta smakowe. Kalorie w pączkach można zredukować dla przykładu ograniczając proporcje składników. Przepis na 24 klasycznej wielkości pączki to:
- Mąka – 4 szklanki
- Żółtka – 5 sztuk
- Cukier – maksimum 4 szklanki
- Drożdże – ok. 10 dag Letnie mleko – 1 szklanka
- Masło – połowa kostki
- Sól – szczypta
W pierwszej kolejności należy wymieszać mąkę z solą (najlepiej w większej misce). Następnie trzeba utrzeć żółtka z cukrem na tradycyjny kogel – mogel. Kolejną czynnością jest rozpuszczenie masła z mleku, po całkowitym rozpuszczeniu należy odczekać aż mleko przestygnie i w ten sam sposób, czyli delikatnie mieszając na wolnym ogniu dodać drożdże i również rozpuścić.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Czy tłuszcz może hamować uczucie głodu? - odpowiada dietetyk Ewa Kozłowska
- Jak odpowiednio wykorzystać tłuszcze w diecie? - odpowiada dietetyk Martyna Gorczyńska
- Czy zbyt mała ilość tłuszczu w organizmie może wpłynąć na pracę mózgu? - odpowiada dietetyk Monika Bigoś
Następną czynnością jest dodanie do mąki żółtek wcześniej utartych z cukrem, później delikatnie wlewamy ostudzone mleko z drożdżami i całość dokładnie mieszamy. Do mieszania warto użyć drewnianej łyżki, precyzyjne wymieszanie spowoduje, że ciasto będzie delikatne i pulchne. Jak powinno wyglądać zrobione ciasto na pączki? Przede wszystkim konsystencja dobrze wymieszanego ciasta jest luźna.
Po zrobieniu, ciasto trzeba przykryć najlepiej bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli chcemy ograniczyć kalorie w pączkach należy zmniejszyć o połowę proporcje użytych składników. Ile ciasto musi stać pod przykryciem? Wszystko zależy od warunków otoczenia, ale w większości przedział czasu powinien się zamykać od 30 do 50 minut.
Tak przygotowane ciasto sprawdzi się w przygotowaniu nie tylko tradycyjnych pączków, ale też przy robieniu oponek czy donatów. Kaloryczność pączków wynika z tego, że jest to ciasto, które wymaga smażenia w głębokim tłuszczu.
2. Kaloryczność pączków – wskazówki
Bez względu na to czy zdecydujemy się zrobić tradycyjny kształt czy będą to oponki kaloryczność pączków będzie taka sama. Jednak zarówno donaty jak i oponki są łatwiejsze do uformowania. Bez znaczenia na kształt na kalorie pączki po uformowaniu powinny po uformowaniu powinny być odłożone na ściereczkę do momentu wyrośnięcia. Przed włożeniem do tłuszczu powinny być lekkie i oczywiście odpowiednio wyrośnięte.