Karagen - zastosowanie, kontrowersje

Karagen jest substancją pochodzącą z chrząstnicy kędzierzawej (algi morskie). Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako zagęstnik. Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

Karagen - zastosowanie, kontrowersjeKaragen - zastosowanie, kontrowersje

Karagen – zastosowanie

Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca. Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407. Stosuje się go do stabilizacji zawiesin i emulsji.

Karagen wykorzystuje się w produkcji dżemów, jogurtów owocowych, niektórych ciast, gotowych mas, kakao, mleka skondensowanego, a także innych napojów.

Karagen można znaleźć także przemyśle mięsnym. Wykorzystuje się go do nastrzykiwania mięsa a także w wyrobach wędliniarskich. Jest obecny w kiełbasie i konserwach. Zastosowanie karagenu w kiełbasie sprawi, że wstrzyknięta w nią woda zamienia się w galaretkę i można wstrzyknąć jej jeszcze więcej.

Polacy będą wybierać wodorosty zamiast ryb

Karagen jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i drogeryjnym w produkcji leków, odżywek do włosów. Karageninę używa się w leczeniu choroby wrzodowej.

Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

Karagen – kontrowersje

Karagen jest substancją legalną i bardzo często stosowaną w polskim przemyśle. Jednak budzi on wiele kontrowersji. Niektórzy lekarze przestrzegają przed spożyciem karagenu, ponieważ oskarżają go o przyczynę zapalenia jelit, owrzodzenia a także powstawania nowotworów żołądka.

Profesor Joanne Tobacman z University of Illinois at Chicago w swoich badaniach potwierdza wpływ karagenu na organizm człowieka. Uczona dowodzi, że karagen przyczynia się do zapalenia jelit, owrzodzenia, powstawania guzów i nowotworów. Podobne zdanie w tej kwesti reprezentuje Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC). Zdaniem agencji E 407 powoduje nowotwory złośliwe.

Karagen sam w sobie nie jest szkodliwy. Szkodliwe działanie karagenu jest spowodowane połączeniem z bakteriami, procesem przetwórczym, a także sokiem żołądkowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka