Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na popularny produkt. "Trzeba mieć oczy otwarte"
Katarzyna Bosacka edukuje na temat zdrowego odżywiania i porównuje znane produkty spożywcze. Ostatnio zwróciła uwagę na osełkę śmietankową, która do złudzania przypomina klasyczne masło. Z czego składa się osełka?
1. Skład osełki
Katarzyna Bosacka prowadzi programy "MądrzeJEMY" oraz "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", propaguje zdrowy styl życia, porównuje ceny w różnych sklepach i prezentuje treści edukacyjne na temat produktów spożywczych.
Dziennikarka w mediach społecznościowych poruszyła temat osełki śmietankowej, którą wielu klientów kupuje, myśląc, że wybiera prawdziwe masło.
Niestety na opakowaniu osełki znajdziemy informację, że jest to ''miks tłuszczowy do smarowania'', który w 55 proc. składa się z olejów roślinnych (palmowego i rzepakowego), 10 proc. stanowi tłuszcz mleczny, a pozostałe składniki to emulgatory E471, E322 i E472c, konserwant sorbinian potasu E202, barwnik: karoteny oraz aromat.
Natomiast osełka innej firmy z oznaczeniem ''82 procent tłuszczu'', która złudnie przypomina klasyczne masło, zawiera 72 proc. tłuszczu roślinnego i zaledwie 10 proc. mlecznego.
2. Jak wybrać prawdziwe masło?
Katarzyna Bosacka podkreśla, że konieczne jest czytanie etykiet, a nie sugerowanie się krótkimi informacjami na przodzie opakowania. Masło składa się przede wszystkim z tłuszczu mlecznego i nie zawiera konserwantów.
Na etykiecie nie znajdziemy informacji, że jest to mix tłuszczowy, powinna znaleźć się tam jednak informacja o zawartości tłuszczu. Dobrą wskazówką jest również cena w stosunku do wagi, niemożliwe jest kupienie 300-500 gramów masła za kilka złotych.
Warto porównać również ceny produktów leżących obok na półce, ta informacja również może nam się przydać w odróżnieniu prawdziwego masła od tłuszczowego miksu.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl